Zlaté mléko (v angličtině známé jako Golden milk) nebo také jednoduše kurkumové latté či turmeric tonic, je skvělá hřejivá kombinace kurkumy a teplého rostlinného mléka. Kurkuma je známá pro své léčivé a zklidňující účinky jak žaludku tak nervů.. Latté je tak ideální do chladného počasí či po náročném dni v práci. Zkuste si také udělat šálek před spaním, mělo by se vám lépe spát😴
Množství: 1 hrnek
Příprava: 5 min
Ingredience:
1 hrnek domácího kešu mléka (nebo jiného rostlinného mléka, vhodné je např. mandlové, kokosové)
1 lžička medu - volitelně
1 lžička kurkumy
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky ghí (nebo másla)
1/2 lžičky kokosového oleje
špetka skořice
Postup:
V kastrůlku si zahřejte mléko a před bodem varu sejměte z plotýnky.
Přidejte med, kurkumu, zázvor, ghí a kokosový olej a prošlehejte tyčovým mixérem na pár sekund.
Nalijte do hrnku a zasypte špetkou skořice. A podávejte.
TIP: Před promixováním můžete přidat i lžíci hydrolizovaného kolagenu. Místo sušeného zázvoru a kurkumy si můžete připravit pastu naloženou v medu. Kupte si čerstvý zázvor i kurkumu, oškrabejte a nastrouhejte najemno, přidejte med, tak aby bylo vše ponořeno a promícháno. Nechte "fermentovat" na lince 24 hodin. Pak pastu skladujte v lednici. Použít ji můžete do čajů nebo právě při přípravě zlatého mléka.
Comments