top of page

VELIKONOČNÍ MINI MAZANCE

Tohle je můj starý recept, který jsem po letech oprášila a vyladila. Velikonoční mini mazance ve formě muffinů potěší všechny ty, kteří se striktně drží bezlepkové a bezmléčné diety i během velikonočních svátků. V receptu používám kvasnice, které dodávají muffinům svou neodolatelnou chuť. Je to jedna z mála výjimek, kterou si občas dovolím, i když nejsou kvasnice tou pravou paleo základní potravinou :)


(Poznámka: Čerstvé pekařské droždí je vyráběné v tzv. drožďárnách a to na principu opakovaného kvašení. Zdrojem sacharidů nutných k tomu, aby proběhla fermentace, bývá řepná melasa. Po dostatečném namnožení kvasinek vznikne z tzv. „kvasničného“ mléka různými separačními postupy a vakuovým filtrováním pekařské droždí. Instantní (sušené) droždí pak vzniká dehydratací droždí čerstvého.)

Množství: 12 muffinů

Příprava: 10 min

Kynutí: 60 min

Pečení: 25 min

Ingredience:

200 ml kokosového mléka

1 + 3 lžíce medu

1 balení pekařského droždí (nebo cca 7 g balení sušeného)

1 + ½ hrnku mandlové mouky (případně kešu mouky)

½ hrnku strouhaného kokosu

½ hrnku tapiokového škrobu

2 žloutky od šťastných slepiček (bílky si ponechte na potření)

3 lžíce ghí

kůra z 1 bio citrónu

špetka soli

1 lžička prášku do pečiva bez lepku a fosfátů

2 lžičky šťávy z citrónu (nebo jablečného octa)


Na dokončení:

Mandlové lupínky, pokrájené blanšírované mandle

bílky na potření

Postup:

  1. Nejprve je potřeba připravit kvásek. Ohřejte si lehce kokosové mléko, aby bylo vlažné a zamíchejte do něho 1 lžíci medu. Jakmile budete mít med rozmíchaný, přidejte rozdrolené kvasnice a lehce promíchejte silikonovou nebo plastovou lžičkou. Dejte vzejít na teplejší místo zhruba na 15-20 minut. Klidně využijte funkci trouby při nižší teplotě – nastavte si 30 – 35°C a dejte vzejít tam.

  2. Mezitím si vyšlehejte ghí a žloutky spolu se zbývajícími 3 lžícemi medu a 2 lžičkami citrónové šťávy.

  3. Strouhaný kokos si rozmixujte do mouky, nebo alespoň do jemnější textury, kterou vám váš mixér dovolí.

  4. Směs s vyšlehanými žloutky přendejte do velké mísy, přidejte citrónovou kůru, vzejitý kvásek, připravenou kokosovou mouku, tapiokový škrob i mandlovou mouku. Přidejte také špetku soli a prášek do pečiva. A vypracujte těsto. Buď v robotu nebo jen vařečkou. Těsto bude lehce řidší. Jakmile se vám všechny ingredience pořádně spojí, přikryjte si mísu a dejte vykynout na teplejší místo (třeba zase zpátky do trouby) zhruba na ¾ hodiny až na jednu hodinu.

  5. Jakmile uběhne potřebný čas a těsto zvětší o něco svůj objem, zapněte si troubu na 170°C.

  6. Vyložte si formu na muffiny papírovými košíčky nebo si ji vymaštěte a lehce vysypte např. kokosovou moukou nebo tapiokovým škrobem.

  7. Těsto naporcujte pomocí lžíce do jednotlivých forem a naplňte je téměř po okraje. Pomažte je prošlehanými zbylými bílky, posypte mandlovými lupínky a dejte péct na předehřátých 170°C na 10 minut. Poté snižte teplotu na 150°C a pečte dalších 15 minut.

  8. Poté troubu vypněte a pootevřete dvířka trouby, aby chladla postupně. Muffiny v ní nechte ještě dalších 15 minut, poté je vyndejte na chladící mřížku a nechte zchladit.

  9. Muffiny skladujte maximálně 2-3 dny.

TIP 1: Prosím, nezaměňujte v tomto receptu strouhaný kokos za kokosovou mouku. Vyzkoušela jsem to za vás a rozdíl je diametrální. Jen díky strouhanému kokosu budou muffiny krásně vláčné.

TIP 2: Pokud zapomenete muffiny potřít bílkem před tím, než půjdou do trouby, vůbec to nevadí. Klidně je potřete ihned, jakmile je vyndáte z trouby. Budou krásně lesklé.

M.


3 526 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

2 comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
Eva Kadlečková
Eva Kadlečková
31 de mar. de 2021

Dobrý den, šlo by to úplně bez medu? Děkuji Eva

Curtir
Yummy Paleo
Yummy Paleo
04 de jun. de 2021
Respondendo a

Moc zdravím😊 Ta jedna lžíce, která patří do kokosového mléka s droždím je nezbytná. Jinak zbytek můžete vynechat. M.

Curtir
bottom of page