Tohle je můj starý recept, který jsem po letech oprášila a vyladila. Velikonoční mini mazance ve formě muffinů potěší všechny ty, kteří se striktně drží bezlepkové a bezmléčné diety i během velikonočních svátků. V receptu používám kvasnice, které dodávají muffinům svou neodolatelnou chuť. Je to jedna z mála výjimek, kterou si občas dovolím, i když nejsou kvasnice tou pravou paleo základní potravinou :)
(Poznámka: Čerstvé pekařské droždí je vyráběné v tzv. drožďárnách a to na principu opakovaného kvašení. Zdrojem sacharidů nutných k tomu, aby proběhla fermentace, bývá řepná melasa. Po dostatečném namnožení kvasinek vznikne z tzv. „kvasničného“ mléka různými separačními postupy a vakuovým filtrováním pekařské droždí. Instantní (sušené) droždí pak vzniká dehydratací droždí čerstvého.)
Množství: 12 muffinů
Příprava: 10 min
Kynutí: 60 min
Pečení: 25 min
Ingredience:
200 ml kokosového mléka
1 + 3 lžíce medu
1 balení pekařského droždí (nebo cca 7 g balení sušeného)
1 + ½ hrnku mandlové mouky (případně kešu mouky)
½ hrnku strouhaného kokosu
½ hrnku tapiokového škrobu
2 žloutky od šťastných slepiček (bílky si ponechte na potření)
3 lžíce ghí
kůra z 1 bio citrónu
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva bez lepku a fosfátů
2 lžičky šťávy z citrónu (nebo jablečného octa)
Na dokončení:
Mandlové lupínky, pokrájené blanšírované mandle
bílky na potření
Postup:
Nejprve je potřeba připravit kvásek. Ohřejte si lehce kokosové mléko, aby bylo vlažné a zamíchejte do něho 1 lžíci medu. Jakmile budete mít med rozmíchaný, přidejte rozdrolené kvasnice a lehce promíchejte silikonovou nebo plastovou lžičkou. Dejte vzejít na teplejší místo zhruba na 15-20 minut. Klidně využijte funkci trouby při nižší teplotě – nastavte si 30 – 35°C a dejte vzejít tam.
Mezitím si vyšlehejte ghí a žloutky spolu se zbývajícími 3 lžícemi medu a 2 lžičkami citrónové šťávy.
Strouhaný kokos si rozmixujte do mouky, nebo alespoň do jemnější textury, kterou vám váš mixér dovolí.
Směs s vyšlehanými žloutky přendejte do velké mísy, přidejte citrónovou kůru, vzejitý kvásek, připravenou kokosovou mouku, tapiokový škrob i mandlovou mouku. Přidejte také špetku soli a prášek do pečiva. A vypracujte těsto. Buď v robotu nebo jen vařečkou. Těsto bude lehce řidší. Jakmile se vám všechny ingredience pořádně spojí, přikryjte si mísu a dejte vykynout na teplejší místo (třeba zase zpátky do trouby) zhruba na ¾ hodiny až na jednu hodinu.
Jakmile uběhne potřebný čas a těsto zvětší o něco svůj objem, zapněte si troubu na 170°C.
Vyložte si formu na muffiny papírovými košíčky nebo si ji vymaštěte a lehce vysypte např. kokosovou moukou nebo tapiokovým škrobem.
Těsto naporcujte pomocí lžíce do jednotlivých forem a naplňte je téměř po okraje. Pomažte je prošlehanými zbylými bílky, posypte mandlovými lupínky a dejte péct na předehřátých 170°C na 10 minut. Poté snižte teplotu na 150°C a pečte dalších 15 minut.
Poté troubu vypněte a pootevřete dvířka trouby, aby chladla postupně. Muffiny v ní nechte ještě dalších 15 minut, poté je vyndejte na chladící mřížku a nechte zchladit.
Muffiny skladujte maximálně 2-3 dny.
TIP 1: Prosím, nezaměňujte v tomto receptu strouhaný kokos za kokosovou mouku. Vyzkoušela jsem to za vás a rozdíl je diametrální. Jen díky strouhanému kokosu budou muffiny krásně vláčné.
TIP 2: Pokud zapomenete muffiny potřít bílkem před tím, než půjdou do trouby, vůbec to nevadí. Klidně je potřete ihned, jakmile je vyndáte z trouby. Budou krásně lesklé.
Dobrý den, šlo by to úplně bez medu? Děkuji Eva