Snad vám přináším recept ještě zavčasu :) Je pro ty, kteří chtějí dodržovat zásady paleo stravování i na Štědrý den. Tedy pěkně salát bez brambor. Volím máslovou dýni. Prosím, nezaměňujte ji s jiným druhem dýně. K salátu budu letos připravovat kapra na přírodno s bylinkami. Mám ho v mrazáku, chyceného s láskou od dědy ♡
Množství: cca 4-5 porcí
Příprava: 20 min
Vaření: 15 min
Ingredience:
1 malá máslová dýně
2 střední mrkve
2 menší petržele
2 řapíky celeru
1 jablko
2 šalotky nebo stonky jarní cibulky
3 šťastná vajíčka
domácí kyselé okurky cca 4 kousky nebo množství podle chuti
cca 150 g kvalitní libové šunky bez cukru vcelku (Naše Maso, Svět Bedýnek)
2 lžičky dijónské hořčice
3 lžíce domácí majonézy
sůl, pepř
Postup:
Nejprve si připravte domácí majonézu, jejíž postup najdete zde.
Oloupejte si máslovou dýni, omyjte a pokrájejte na kostičky (cca 1x1cm). Dýni dejte vařit zhruba na 12 minut, dokud se vám bude zdát tak akorát měkká, ale ne převařená.
Omyjte si mrkve a petržele a dejte je i se slupkou vařit do dalšího hrnce zároveň s dýní. Vařte také kolem 12 minut. Zároveň dejte také vařit vajíčka natvrdo, tedy ať se vaří na středním plameni 10 minut v lehce osolené vodě.
Dýni poté pořádně sceďte a vložte do mísy. Mrkev s petrželí oloupejte příborovým nožem, nakrájejte na kostičky a přidejte k dýni do mísy. Vajíčka si zatím zchlaďte ve studené vodě.
Zeleninu v míse osolte, opepřete, přidejte dijónskou hořčici a majonézu a promíchejte.
Poté si oloupejte vajíčka, jablko, řapíkatý celer, šalotky a vše si pokrájejte na kostičky a přimíchejte do salátu.
Na závěr ještě pokrájejte na kostičky kyselé okurky a šunku, přidejte do salátu, vše lehce promíchejte. Ochutnejte. A případně dochuťte podle chuti solí, pepřem, či větším množstvím kyselých okurek.
Šťastné a Veselé,
Comments