Švestková povidla bez práce, bez míchání, bez přidaného cukru. A to díky pomalému hrnci. Letos jsem je zkoušela poprvé a hned několikrát. A tak se chci s vámi podělit o ten nejlepší výsledek 😊
Množství: 2 skleničky (440 ml)
Příprava: 10 min
Vaření: 16 hodin
Ingredience:
1 kg vypeckovaných švestek
20-25 ml červeného vinného octa
1 celá skořice
Postup:
Švestky si omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte. Vložte je do pomalého hrnce, přilejte červený vinný ocet a skořici. Zapněte na režim "low" a pomalte 12 hodin.
Po 12 hodinách sundejte víko, vyjměte skořici a pomalte další 3 hodiny na režim "high" - bez víka. Můžete směs párkrát promíchat, ale není to nutné.
Po 3 hodinách se vypaří většina šťávy. Nyní švestky promixujte buď tyčovým mixérem nebo je přelijte do mixéru.
Vraťte promixovanou směs zpátky do pomalého hrnce a pomalte na „high“ bez víka ještě půl - 1 hodinu (případně déle, pokud povidla připravujete z větší dávky švestek).
Mezitím si vysterilizujte sklenice, ve kterých povidla budete uchovávat. Ještě horká povidla nalijte do sklenic a ihned zavíčkujte.
Tip: Připravte si z povidel omáčku k pečené kačeně, použijte je do čokoládového dortu místo marmelády. Pro mlsný jazyky je smíchejte s trochou rozehřáté vysokoprocentní čokolády. Přimíchejte trochu povidel dětem do jogurtu, do oříškových kaší nebo je smíchejte třeba s trochou avokáda mezi prvními příkrmy.
Tak ať to povidluje,
Dobrý den, máte zkušenost jak dlouho povidla cca ve sklenici vydrží? Moc děkuji! 🤗