Jestli mi tu chyběl nějaký vánoční recept na (ne)cukroví, tak to bylo přesně něco namáčeného v čokoládě. Recept je z lískových ořechů a chuť samotného syrového těsta je sama o sobě fakt skvělá, tak pozor při ujídání.. Doporučuju slepovat domácí marmeládou, na kterou máte postup níže. Nebo domácí nutellou ještě pro čokoládovější zážitek. Obojí je skvělé.
Množství: cca 50 slepených kousků
Příprava: 10 min
Chlazení: alespoň 3 hodiny
Pečení: 8-9 min
Ingredience:
150 g lískových ořechů
50 g mandlové mouky
110 g tapiokového škrobu
50 g raw kakaového prášku
3 šťastná vajíčka
60 g ghí
50 g medu (cca 2 lžíce)
špetka soli
Na dokončení:
domácí brusinkovo-borůvková marmeláda – recept viz níže
(nebo domácí nutella)
90-100 % čokoláda na namáčení
strouhaný kokos
Postup:
Rozmixujte si lískové ořechy do mouky. V mísi ji smíchejte spolu s mandlovou moukou, tapiokovým škrobem, kakaem a špetkou soli.
Do jiné hluboké misky si rozklepněte 3 vajíčka, přidejte k nim ghí a med a ručním tyčovým mixérem promixujte do hladké směsi.
Přimíchejte směs do mísy s moukami. A rukama pečlivě promíchejte a propracujte v kompaktní těsto. Vytvarujte si kouli a dejte alespoň na 3 hodiny (ideálně přes noc) odpočinout do lednice.
Poté si předehřejte troubu na 160 °C a těsto vyndejte z lednice.
Připravte si dva pečící papíry, mezi kterými těsto rozválejte do tenké cca 4 mm placky.
Vykrajujte libovolné tvary, ale myslete vždy na párování a taky na to, že se ještě budou slepovat a namáčet.
Vyrovnejte vykrojené tvary na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct zhruba na 8-9 minut, ne déle.
Po upečení nechte zcela vychladnout.
Mezitím si můžete připravit domácí marmeládu, víz recept níže. Nebo domácí nutellu.
Slepujte jednotlivé kousky k sobě a dejte na chvilku vychladit do lednice.
Mezitím si rozehřejte ve vodní lázni vysokoprocentní čokoládu.
Jakmile bude rozehřátá, jednotlivé slepené kousky do ní namočte – můžete např. půlku tvaru nebo přední část. Položte na chladící mřížku a zasypte místo s čokoládou strouhaným kokosem.
Nechte zcela ztuhnout a poté skladujte v chladu.
Marmeláda, množství na 1 sklenici:
cca 200 g čerstvých brusinek
půl balení mražených borůvek
šťáva z 1 citronu
med podle potřeby
- případně citrusový pektin pro větší želírování a trvanlivost
Postup:
Na středním plameni svařte v malém hrnci brusinky s borůvkami a citronovou šťávou, přidejte med podle chuti.
Jakmile bude vše svařené do marmelády, rozmixujte a můžete přidat špetku citrusového pektinu (doporučený poměr je 10g pro 1 kilo ovoce).
Já ho nepřidávala, protože jsem si dělala marmeládu opravdu jen na toto slepované a na mandlové linecké a nezdálo se mi, že by bylo většího želírování potřeba.
Nechte marmeládu vychladnout a pak mažte a slepujte ;) Pokud byste dělali marmelády více a chtěli byste si ji schovat, stačí ji ještě horkou přelít do vyvařené sklenice a ještě teplé zavíčkovat. Můžete ji pak zavařit při 80° zhruba na 15 minut.
Comentários