Nám se doma hodí vždycky takové krekry s sebou na výlety, ke svačinám s pomazánkou nebo jako doplněk na pohoštění pro návštěvy. Jeden recept na mandlové krekry už tu na blogu je. Tenhle je stejně tak bez lepku a bez mléčných výrobků jako ten první, jen jsou tu v hlavní roli lněná semínka, mák a kešu ořechy. Buďte při pečení kreativní a přisypte do těsta klidně i čerstvé bylinky. Hotové krekry skladujte ve vzduchotěsné nádobě nebo si domů pořiďte tyhle perfektní voskované ubrousky Peelo. Těmi můžete zakrýt misky, uložit do nich odřezky zeleniny a ovoce, uchovat sýry nebo z nich s sebou na výlety připravit různé kapsičky, jako třeba já na fotce. Doma jsem jimi nahradila zcela potravinovou fólii.
Množství: 1 plech
Příprava: 8 min
Pečení: 15-18 min
Ingredience:
2/3 hrnku zlatého lněného semínka
1/3 hrnku máku
½ hrnku kešu mouky (případně můžete použít i mandlovou)
1 šťastné vajíčko
3 lžíce vody
1 lžíce změklého ghí
1 malá lžička soli + hrubozrnná sůl navíc navrch
Postup:
Předehřejte si troubu na 180°C a připravte dva pečící papíry a plech.
Odměřte si polovinu množství zlatého lněného semínka a tu rozemelte v mixéru spolu s mákem na mouku.
Připravte si mísu, do které vysypte rozemleté lněné semínko a mák, přisypte kešu mouku, zbylé celé lněné semínko, rozklepněte vajíčko, přidejte vodu, ghí a sůl. Směs celou pořádně promíchejte lžící a nechte 5 minut odpočívat.
Poté si na plech připravte pečící papír, přendejte odpočinuté těsto navrch a umačkejte ho rukou do placky. Těsto přikryjte druhý kusem pečícího papíru a rozválejte válečkem do tenké rovnoměrné placky, cca 3 mm.
Nožem nebo kráječem na pizzu na těsto vytvořte nářezy. Do tvarů, které chcete. Buď můžete vytvořit tyčky, menší trojúhelníky, čtverce..
Posypte vyválenou placku lehce hrubozrnnou solí – volitelně.
Plech vložte do trouby a pečte cca 15-18 minut.
Poté z trouby vyndejte a přesuňte s pečícím papírem na chladící mřížku. Nechte zcela vychladit a poté krekry jednotlivě nalámejte podél připravených řezů.
Skladujte ve vzduchotěsné nádobě nebo ve voskovaných ubrouskách.
TIP: Přidejte do těsta vaše oblíbené bylinky nebo koření, třeba chilli, oregáno, italské koření, atp..
Comments