Rozmarýn a pomeranč ve sladkém podání spolu vždycky fungují. Já si tuhle upgradovanou kombinaci původního receptu na datlové kuličky nenechám nikdy ujít ve vánočním období. Prostě mi to k němu sedí. Datlové kuličky se nepečou, ale těsto je dobré nechat chvíli uležet v lednici před tvarováním do kuliček. Vše se jen promixuje dohromady a pak se jen koulí. Nechte zapojit i děti, třeba ve finálním obalování.
Množství: cca 30 kuliček
Příprava: 1O min
Chladnutí těsta v lednici: alespoň 1 hodina
Ingredience: 1 hrnek blanšírovaných mandlí 2 hrnky medjool datlí 2 lžíce mandlového másla 2 lžíce raw kakaového prášku 2 lžíce chia semínek 2 lžíce kvalitního kokosového oleje 2 lžíce šťávy z pomeranče kůra z 1 bio pomeranče 1-2 snítky čerstvého rozmarýnu špetka skořice a vanilkového prášku Na obalení: raw kakaový prášek, kůra z 1 bio pomeranče
- nebo také drcené kakaové boby, kokos, skořice, drcené lyofilizované maliny, drcené oříšky, dle chuti..
Postup:
Smíchejte si v misce chia semínka s vodou v poměru 1:5 a nechejte je nabobtnat. (Tedy na 2 lžíce chia 10 lžic vody.)
Do mixéru vložte mandle, rozmixujte je do konzistence hrubší mandlové mouky a dejte prozatím stranou.
Vložte do mixéru vypeckované medjool datle, kokosový olej, mandlové máslo, pomerančovou šťávu a mixujte, dokud nezískáte mazlavou hladkou hmotu.
Přidejte chia semínka, kakový prášek, skořici a vanilku a opět krátce promíchejte.
Nakonec do mixovací nádoby přisypejte pomleté mandle, pomerančovou kůru, pokrájený najemno rozmarýn a nechte vše promíchat.
Přendejte těsto do misky a dejte zhruba na hodinu utuhnout do lednice. Nejlépe ale přes noc.
Následně tvořte kouličky, které obalte v kakaovém prášku, dotvarujte si je a poté obalte v pomerančové kůře. Případně obalujte podle chuti.. (Pokud máte více času, doporučuju si naválet kouličky a opět dát utuhnout do lednice alespoň na půl hodiny a až poté je obalovat. Budou úhlednější a obalování půjde snadněji.)
Uchovávejte v lednici max 5-7 dní. Případně zamrazte rovnou do mrazáku do zásoby.
Comments