top of page

PODZIMNÍ PERNÍK S HRUŠKAMI

Manžel po mně už dlouho chtěl, abych mu upekla perník, ale aby byl jako ten opravdový :D Což jak většina z vás ví, s ořechovými moukami je pečení obtížnější (nebo alespoň tvorba receptů). Ale tenhle recept si musím vážně pochválit ;) U těsta na perník s hruškami jsem vycházela už z předešlých dvou receptů (Pomerančová bábovka, Kakaový korpus) a byla to trefa do černého. Hrušky už jenom podtrhují celému perníku svou chuť. Můžete nechat hrušky takto vcelku jako na fotkách, budou nejen hezky vypadat, ale taky zvýrazníte chuť samotných pečených podzimních hrušek. Každopádně v případě, že si myslíte, že to třeba vaše děti úplně neocení nebo byste potřebovali verzi "do ruky" do krabičky na cesty, raději použijte jen hrušky dvě a ty do těsta přistrouhejte najemno. Používám malé podzimní hrušky, které jsou zároveň tvrdší a pevnější. 

Množství: 15 – 17 kousků

Příprava: 15 min

Pečení: 40 min

Ingredience:

1 +3/4 hrnku mandlové mouky

2 lžíce koření do perníku 2 lžíce raw kakaového prášku

1/4 lžičky soli

4 šťastná vajíčka - nejlépe pokojové teploty

1/3 hrnku ghí – rozehřáté (případně kokosový olej)

1/3 hrnku medu

1 lžička jablečného octa / citrónové šťávy

1 lžička skořice

1/2 lžičky jedlé sody

3-4 hrušky

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 170°C a vyložte si formu na chleba pečícím papírem. Omyjte kartáčkem na potraviny hrušky, neloupejte je. 

  2. Ve velké míse smíchejte mandlovou mouku, tapiokový škrob, koření do perníku, kakao a sůl.

  3. Rozdělte si vajíčka na žloutky a bílky. Bílky si dejte stranou, ke konci je vyšleháte. Žloutky vložte do misky, přidejte k nim med, rozehřáté ghí (vystydnuté), skořici a jablečný ocet. Vše dohromady prošlehejte. Poté přelijte tuto směs do mísy se suchými ingrediencemi a promíchejte, dokud nezískáte propojené hustší těsto.

  4. Vyšlehejte si bílky (můžete zde použít i špetku soli navíc, já to tak při šlehání bílků dělám). V tento moment přimíchejte do připraveného těsta jedlou sodu, promíchejte a ihned vmíchejte 1/3 připravených vyšlehaných bílků. Pořádně vše promíchejte, teď nemusíte zlehka. Jakmile budete mít promícháno, bude těsto hnedka tekutější a vám se tak teď už zlehka vmíchejte zbylé 2/3 vyšlehaných bílků.

  5. Přelijte těsto do připravené formy, vložte do těsta hrušky podle libosti a pečte cca 40 minut. Poté nechte vychladnout 5 minut ve formě a pak z formy pomocí pečícího papíru vyndejte na chladící mřížku a nechte vychladnout alespoň dalších 20 minut před podáváním.

  6. Pro dozdobení můžete na efekt posypat vrch perníku kokosovou moukou nebo tapiokovým škrobem – postačí jedna lžička. 

Tip: Z těsta můžete upéct i cupcaky, dort nebo bábovku (u ní akorát zdvojnásobte množství surovin, ať ji máte vysokou).

M.


5 243 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page