Příprava plantainových chipsů vám zabere zhruba 35 minut. Jsou skvělé jako jedna z příloh ke grilování, nadrobené do krémové polévky místo krutonků nebo jen tak samotné, to je jasné :) Plantain je v podstatě zeleninový banán. Je větší než banán, obsahuje méně cukru, za to je více škrobový a jí se tepelně upravený. Nejvíce využívaným je v jihovýchodní Asii, Latinské Americe, Karibiku a rovníkové Africe, kde z něho připravují také polévky, kaše nebo kari směsi. K nám putuje nejčastěji z Ekvádoru nebo Ugandy.
Množství: 1 plech
Příprava: 5 min
Pečení: 30 min
Ingredience:
1 plantain
extra panenský olivový olej
skořice
kvalitní sůl
červený pepř – např. kvalitní kampotský značky Pepper Field
Postup:
Předehřejte si troubu na 160°C.
Nakrájejte si plantain na co nejtenčí plátky (buď na kolečka a nebo podélně na podlouhlé plátky), které vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Potřete jednotlivé plátky olivovým olejem a posypte solí a skořicí.
Pečte zhruba 30 minut. Čím tenčí plátky budete mít, tím výsledné chipsy budou křupavější.
Na závěr chipsy dle chuti opepřete čerstvě namletým červeným pepřem. Můžete také dosolit solným květem.
TIP: Nezapomeňte si je vyzkoušet nalámané místo krutonů v krémové polévce. Skvělé jsou taky v salátech. Vhodné jsou i do programu Whole30 – přesně takto jako doplněk celého jídla.
Comments