top of page

PERNÍČKY

Upřímně jsem si už myslela, že ani letos ty perníčky nestihnu nafotit v malém předstihu, abych vám je sem mohla přidat. Teď už není v krabičce ani jeden. Recept si střežím už od loňských Vánoc. Najdete v nich pár medjool datlí, mandlovou mouku, vajíčka a zbytek už je taková ta klasika. Ale v základu jsou přirozeně bez lepku, bez mléčných produktů. Za mě tedy ideální, splňující paleo, nasládlé po datlích..Určitě dám příští várku koštnout i Elišce. 

Množství: cca 50 kousků

Příprava: 10 min

Chladnutí: alespoň 1 h

Pečení: 15 min

Ingredience:

2,5 hrnku mandlové mouky

10 medjool datlí

(můžete použít poloviční množství a k tomu přidat 1 lžíci medu, nebo vyměnit úplně za 2 lžíce medu)

3 lžíce kokosového oleje, případně ghí

2 šťastná vajíčka

2 lžíce perníkového koření

1 menší lžíce raw kakaového prášku

špetka soli

1 lžička jedlé sody

1 šťastné vajíčko na potření v závěru pro lesk

plátky mandlí, případně půlky - volitelně

Postup:

  1. Namočte si alespoň na čtvrt hodinky odpeckované medjool datle do vlažné vody. 

  2. V míse si smíchejte mandlovou mouku společně s perníkovým kořením, kakaem a jedlou sodou.

  3. Slijte datle, které vložte společně s vajíčky, kokosovým olejem, špetkou soli do hluboké misky a vyšlehejte pomocí tyčového mixéru do směsi.

  4. Směs vmíchejte do mísy s připravenou mandlovou moukou a kořením. Vytvořte těsto, které bude nyní lepkavé. Ale pokud by se vám zdálo moc, tak přisypte klidně ještě trochu mandlové mouky. V závěru bude těsto držet hezky po hromadě, ale pořád bude lepit, takto je to v pořádku.

  5. Přendejte si těsto do prostředku pečícího papíru, zabalte ho a dejte těsto odpočinout alespoň na hodinu, klidně přes noc, do lednice. Hezky ztuhne, ale nečekejte, že bude jako z pravé mouky ;) Těsto by ale mělo jít takto snadno vykrajovat. 

  6. Poté si předehřejte troubu na 160°C. Připravte si plech vyložený pečícím papírem. Vyndejte si těsto z lednice, použijte nyní půlku a půlku ještě vraťte do lednice. Těsto si vyválejte mezi dvěma pláty pečícího papíru, ale nechte ho silné alespoň 5 mm. Vykrajujte podle libosti a vyrovnejte perníčky na plech.

  7. Teď je můžete buď hned potřít ušlehaným vajíčkem a dozdobit libovolně plátky mandlí, semínky a sušeným nesířeným ovocem, podle libosti. Nebo ničím nenatírat a dát rovnou péct.

  8. Pečte zhruba 15-20 minut. Pokud jste perníčky nenatřeli vajíčkem před pečením, tak je potřete hned po vytažení z trouby. Budou opravdu krásně lesklé.

  9. Mezitím si připravte i druhou půlku těsta a opakujte kroky 6-8. 

  10. Perníčky nechte vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě maximálně 5-6 dní.

TIP: Pokud nebudete zdobit oříšky a semínky, tak můžete perníčky po vychladnutí zdobit polevou z kokosového másla. Stačí si smíchat kokosové máslo s pár kapkami citrónové šťávy a pár lžičkami vody. Tím budete korigovat hustotu. Můžete zkusit i barevnou polevu pomocí přimíchání např. rozmixovaných na prach lyofilizovaných malin.

Šťastné a Veselé,

M.


3 114 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Napiš mi svůj email a já ti pošlu vždy upozornění na nový příspěvek, rady, tipy, recepty a spoustu dalšího.

©YUMMY PALEO všechna práva vyhrazena. Vařeno, foceno a sepsáno s láskou♡ michaela@yummypaleo.cz

bottom of page