Recept na pastýřský koláč je určitě jeden z těch lehčích. A tak vlastně nevím, proč jsem ho nezkusila daleko dřív, je to lahoda. I když jsou v originálním receptu ve vrchní vrstvě brambory, tak mletému hovězímu batáty prostě sluší! Pokud ale zatoužíte i po lehčí variantě, vyzkoušejte navrch místo batátové kaše kaši květákovou nebo z tuřínu😊
Množství: cca 3 velké porce
Příprava: 20 min
Pečení: 35 min
Ingredience:
500g bio hovězího mletého masa
1 lžíce sádla od farmáře / ghí
1 cibule
3 mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
2 lžíce pokrájeného medvědího česneku (v sezóně), případně 2 stroužky klasického česneku
2 lžičky pokrájeného čerstvého tymiánu
sůl, pepř
3 větší batáty
1/2 hrnku kokosového mléka
2 lžíce ghí
Postup:
Předehřejte si troubu na 180°C. Oškrabejte si batáty, pokrájejte je na větší kousky a dejte vařit v osolené vodě zhruba na 10 minut. Poté vodu z hrnce vylijte, přidejte kokosové mléko, ghí a špetku soli a promixujte ponorným mixérem (nebo v mixéru).
Mezitím, co se budou batáty vařit, si oloupejte cibuli a najemno nakrájejte. Oškrabejte mrkve, které pokrájejte na čtvrt kolečka, a omyjte řapíkatý celer, který také škrabkou oškrabejte a pokrájejte na cca 4 mm kousky.
Opláchněte a papírovou osuškou opatrně osušte mleté maso.
Rozehřejte si na pánvi sádlo a opékejte cibuli, mrkev a celer zhruba 5 minut na středním plameni. Poté přimíchejte mleté maso, přidejte sůl, pepř a míchejte zhruba dalších 10 minutek.
Na závěr přidejte do pánve medvědí česnek, tymián a pořádně promíchejte. Případně dochuťte.
Nyní si připravte zapékací misku. Na dno přendejte masovou směs z pánve a navrch navrstvěte batátovou kaši z hrnce. Můžete vršek batátové kaše v míse "ozdobit" třeba lžící nebo hrotem vidličky.
Pečte zhruba 35 minut, k závěru můžete zapékací misku posunout do vrchní části trouby, abyste získali kůrčičku na batátové vrstvě.
TIP: Nezapomeňte si recept zkusit příště třeba s kaší z květáku nebo tuřínu 😊
Comments