Univerzální recept na palačinkové těsto, to byl pro mě oříšek dlouhou dobu. Vytvořila jsem bez mouky i kravského mléka spoustu variací a zkažených pokusů. Některé byly chutné, některé zase o dost míň. Až jsem došla k těmto poměrům a zatím to nic nepřekonalo. Připravuju palačinky jen na požádání holčiček, takže párkrát do měsíce. Teď se s podzimem nabízela tahle kompletní variace s mákem, povidly a čokoládou. Takže jsem ráda, že vám recept na palačinky můžu konečně předat :) Univerzální těsto získáte bez použití máku (body v postupu č. 4,6,7). Ale tenhle kompletní makový dezert/snídaně stojí rozhodně za vyzkoušení stejně tak.
Množství: záleží na průměru pánvičky,
cca 8 malých, 7 středně velkých, 5 velkých
Příprava: 5 min
Opékání: 10 min
Ingredience na univerzální palačinkové těsto:
3 lžíce mandlové mouky
3 lžíce tapiokového škrobu
3 šťastná vajíčka
5 lžic kokosového mléka /případně mandlového nebo bio kravského
špetka soli a skořice
ghí nebo kokosový olej na smažení
Navíc:
3 lžíce máku
5 švestek
1/2 lžičky skořice
1 lžička ghí
vysokoprocentní čokoláda (90%-100%)
Postup:
Omyjte si švestky, pokrájejte na měsíčky a nechte je na lžičce ghí chvilku opékat. Rychle pustí šťávu, ve které je nechejte krátce povařit. Přidejte skořici, promáchejte a odložte prozatím stranou.
Nakrájejte si pár kostiček čokolády na malé kousky, případně nastrouhejte a odložte stranou.
Mezitím si v mixéru rozemelte mák a nasypte si ho do misky stranou.
Do mixéru teď vložte mandlovou mouku, tapiokový škrob, vajíčka, kokosové mléko, špetku soli a skořici. A mixujte dokud nezískáte hladké tekuté těsto.
Nyní do těsta přidejte 1 lžíci připraveného umletého máku. A krátce vše promíchejte.
Rozpalte si pánvičku na střední plamen (já začínám na 6. stupeň a po druhé palačince vždy stahuju na 5.stupeň z devíti).
Na malém množství ghí smažte palačinky. Zpravidla na střední/menší pánvičce použiju necelé 3 lžíce těsta, které se hned snažím rozetřít do tenké rovnoměrné vrstvy pomocí takové dřevěné špachtle. Palačinku otáčím teprve v momentu, kdy se mi zatáhne těsto na povrchu. Vůbec to netrvá dlouho. Z druhé strany pak smažím jen pár sekund.
Opakujte, dokud nezděláte celé těsto.
Servírování. Připravené palačinky pomažte tenkou vrstvou domácích povidel. Palačinku složte na půl a znovu na půl. Servírujte na talíře. Přidejte navrch povařené švestky, zasypte umletým mákem a čokoládou.
Dobrou chuť,
Commentaires