Ořechová granola mě osobně nezasytí na tak dlouho jako vajíčka nebo jiná slaná snídaně. Ale pro mlsné dětské jazýčky je ideální. Ať už jako snídaně nebo svačinka. Přimíchejte dětem ovoce, které mají rády a ta nejlepší granola bez lepku a obilovin je na světě. Nejlepší částí je fakt, že granola křupe i po namočení do mléka, jogurtu či kefíru. Takhle to mám třeba já nejradši :) Zkusit můžete i tuhle extra čokoládovou granolu.
Množství: 1 velká sklenice
Příprava: 10 min
Pečení: 20 min
Ingredience:
100 g blanšírovaných mandlí
100 g kešu ořechů
100 g makadamových ořechů
100 g pekanových ořechů
100 g kokosových chipsů
3 lžíce ghí / kokosového oleje
1 bílek
2 lžíce medu - volitelně
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky vanilky
špetka soli
Navíc:
lyofilizované ovoce
Postup:
Předehřejte troubu na 160°C.
Ve food procesoru/mixéru si nasekejte nahrubo mix ořechů. Ale opatrně, ať je nerozemelete úplně. Přendejte směs do mísy. (Kokosové chipsy sekat nemusíte, pokud vám nebude vadit, jak budou velké).
V hrnku si prošlehejte bílek spolu se změklým ghí a medem. Přidejte skořici, vanilku a sůl a zamíchejte do připravené směsi ořechů.
Rozprostřete granolu rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem a pečte 20-25 minut nebo dokud nebude granola lehce hnědá.
V půlce čase plech z trouby vyndejte a granolu promíchejte.
Jakmile bude granola hotová, vyndejte ji z trouby a nechte pořádně vychladnout.
Po vychladnutí ji prolámejte (pokud bude potřeba) a přidejte lyofilizované ovoce.
Granolu s ovocem promíchejte a skladujte ve vzduchotěsné nádobě maximálně dva týdny.
TIP 1: Já nejraději přidávám lyofilizované borůvky, brusinky, maliny nebo višně.
TIP 2: Vyhrajte si s chutí, do směsi z ghí a bílku přisypte například kakao, měňte druhy ovoce nebo změňte složení ořechového základu.
TIP 3: Recept se obejde i bez bílku. Já ho přidávám kvůli nutriční hodnotě a především kvůli křupavosti, kterou granole po upečení dodá.
M.
Comentarios