Tipů na zeleninové krémy není nikdy dost. Přiznám se, že sice nejčastěji vařím a mixuju dohromady více druhů zeleniny podle toho, co je zrovna doma. Ale tahle mrkvová polévka si zaslouží samostatný recept. Je navíc se zázvorem, díky kterému vás vážně prohřeje. A pomeranč už je jen chuťovou třešinkou. Dobrou chuť.
Množství: 4 porce
Příprava: 5 min
Vaření: 20 min
Ingredience:
cca 750 g mrkve
1 šalotka
zhruba 20 g čerstvého zázvoru
lžíce ghí nebo bio másla
2 hrnky zeleninového vývaru / případně vody
1 hrnek kokosového mléka
šťáva z 1 bio pomeranče – nejdříve si ale oloupejte kůru, kterou použijete na dokončení
sůl, pepř
Na dokončení:
kůra z 1 bio pomeranče
čerstvý koriandr
orestovaný plátek pomeranče – volitelně
orestované tenké plátky/proužky mrkve - volitelně
červený kampotský pepř
extra panenský olivový olej
Postup:
Oloupejte si mrkev, omyjte a nakrájejte si ji na kolečka. Šalotku nakrájejte najemno. Ve větším hrnci si zatím nechte na středním plameni rozehřát lžíci ghí a pak k němu šalotku i mrkev přidejte. Restujte zhruba 5 minut.
Mezitím si oloupejte zázvor (já k tomu používám nerezovou lžičku). Nakrájejte ho na tenké plátky a přidejte k mrkvi. Společně restujte další 2-3 minuty.
Poté do hrnce přilijte vývar, kokosové mléko a přisypte sůl a přiveďte k varu. Vařte zhruba 12-15 minut.
Jakmile bude mrkev měkká, přidejte šťávu z pomeranče a přelijte celý obsah hrnce do výkonného mixéru. Mixujte do hladkého krému. Vraťte zpátky krém do hrnce a případně ještě prohřejte. Použít ale můžete také ponorný tyčový mixér a mixovat přímo v hrnci.
Polévku dochuťte solí a pepřem dle vaší chuti a podávejte.
Servírujte s koriandrem, nastrouhanou pomerančovou kůrou nebo orestovaným plátkem pomeranče a mrkve a také nejlépe čerstvě namletým červeným kampotským pepřem. Přidat můžete i pár kapek extra panenského olivového oleje.
TIP: K polévce se náramně hodí také oloupané krevety na česneku s chilli nebo vařené vajíčko. Obojí můžete servírovat rovnou navrchu polévky.
Comments