Už to konečně venku začíná pučit, růst a dokonce jsou tu první sklizně! Normálně by se to v tuhle dobu na farmářských trzích zelenalo na všechny strany, nicméně v letošní karanténě je to trochu smutnější. A tak ať si uděláme radost nejen na zelený čtvrtek (který připadá už na zítřek), tak vám tu odložím recept na mangoldovou polívku. Můžete se inspirovat jarním dozdobením a doladěním podle mě nebo klidně využijte maso z vývaru nebo pečené ze zbytků a udělejte tak z mangoldové polévky kompletní jídlo sami. Budou jí slušet i vařená křepelčí vajíčka, uzený losos, ale taky pražená semínky, oříšky nebo v oleji opražené kostičky z chleba.
Množství: 4 porce
Příprava: 10 min
Dušení: cca 8 min
Dokončení: 5 min
Ingredience:
cca 1kg mangoldu
3 hrnky zeleninového/kuřecího vývaru
šťáva z 1/2 citrónu
1 lžíce tapiokového škrobu
1 vrchovatá lžíce pokrájeného medvědího česneku (nebo 1 vylisovaný stroužek česneku)
1 vrchovatá lžíce ghí
1/4 lžičky muškátového oříšku
2 špetky soli
pepř, já použila červený kampotský od Pepper Field👌🏻
Navrch:
vejce natvrdo
výhonky červené řepy
výhonky zeleného hrášku
olivový nebo avokádový olej
solný květ od Natural Mallorca
Postup:
Mangold je potřeba nejdřív odmočit od nečistot. Napusťte si dřez se studenou vodou a listy v něm nechte pár minut vyplavat. Poté je lehce osušte.
Připravte si velký hrnec, stonky i listy mangoldu v něm budete dusit. Protože stonky mangoldu potřebují delší čas na tepelnou úpravu, je potřeba je nyní odkrojit. Jednoduše veďte řez po obou stranách stonku. Zůstane vám listová část zvlášť a stonek zvlášť.
Jako první dejte dusit stonky, po chvíli cca 5 minutách k nim přidejte i listy a duste zhruba 3 minuty, do změknutí.
Nyní přelijte mangold do síta a spláchněte ihned studenou vodou, ať vám zůstane krásně zelený.
Přendejte mangold do mixéru, přisypte škrob, přidejte pokrájený medvědí česnek, přilijte vývar a šťávu z citrónu a mixujte úplně dohladka. Zabere to cca 2-3 minuty. (Případně vše vložte do hrnce a mixujte tyčovým mixérem.)
Hotovou hladkou směs si nyní přelijte do hrnce a začněte prohřívat na mírném plameni, polívka díky škrobu lehce zhoustne.
Přidejte do polévky ghí nebo máslo a muškátový oříšek. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem dle vaší chuti.
Servírujte s natvrdo uvařeným vajíčkem, výhonky a orestovaným chřestem. Zakápněte lehce olejem a dopepřete.
TIP: Klíčky, microgreens (mikrozelenina) a výhonky k jaru bezesporu patří. Tak do nich běžte. Kličte sami nebo si kupte už připravené třeba na Svět bedýnek.
Комментарии