První vánoční cukroví jinak.. Snažila jsem se vytvořit takové linecké těsto, kde nebudu muset použít žádný cukr a ani klasickou nebo celozrnnou mouku. Nemyslím si, že je špatné polevit z různých diet během Vánoc. Ale někdy prostě zdravotní stav nedovolí ani takovéto menší vychýlení. Takže pokud jste na stejné lodi se mnou - pojďte do toho! U tohoto těsta jsem zkoušela různé poměry, až jsem došla k tomuto finálnímu. K dokončení jsem potřebovala i nějakou kyselejší marmeládu na slepování, která dá lineckému finální tečku. Zvolila jsem proto kombinaci čerstvých brusinek, které jsou teď v obchodech k dostání, a mražených borůvek. A mňaaam!!
Množství: 1 plech
Příprava: 10 min + čas na chlazení 1h
Pečení: 15 min
Ingredience na 1 plech:
150g mandlové mouky cca 70g tapiokový škrob + více podle potřeby 2 žloutky 50g rozpuštěného ghí/másla cca 1-2 lžíce medu 1/2 lžičky vanilkového prášku
špetka soli 1 lžička jedlé sody
Postup:
Do hlubší misky si vložte žloutky, ghí a med a tyčovým mixérem promixujte do hladka.
V jiné míse si promíchejte mandlovou mouku, tapiokový škrob, vanilku, špetku soli a jedlou sodu.
Směs ze žloutků si vlijte k sypké směsi a prohnětějte do pevnějšího těsta. Pokud se vám bude zdát, že těsto není ještě dostatečně pevné, přidejte ještě tapiokový škrob.
Pak těsto vložte do fólie nebo pečícího papíru a nechte alespoň hodinku vychladit v lednici nebo přes noc.
Předehřejte si troubu na 130°C s horkovzdušnou funkcí. Těsto si vyválejte mezi dvěma pláty pečícího papíru do tenké placky (nebo za použití tapiokového škrobu papíru) a vykrajujte.
Pečte zhruba 15 minut. Nechte vychladnout a pak namažte marmeládou - recept níže. A slepujte jednotlivé tvary k sobě.
Marmeláda, množství na 1 sklenici:
cca 200 g čerstvých brusinek
půl balení mražených borůvek
šťáva z 1 citronu
med podle potřeby
- případně citrusový pektin pro větší želírování a trvanlivost
Postup:
Na středním plameni svařte v malém hrnci brusinky s borůvkami a citronovou šťávou, přidejte med podle chuti.
Jakmile bude vše svařené do marmelády, rozmixujte a můžete přidat špetku citrusového pektinu (doporučený poměr je 10g pro 1 kilo ovoce). Já ho nepřidávala, protože jsem si dělala marmeládu opravdu jen na toto linecké a nezdálo se mi, že by bylo většího želírování potřeba.
Nechte marmeládu vychladnout a pak namažte na linecké a slepujte ;) Pokud byste dělali marmelády více a chtěli byste si ji schovat, stačí ji ještě horkou přelít do vyvařené sklenice a ještě teplé zavíčkovat. Můžete ji pak zavařit při 80° zhruba na 15 minut.
Linecké skladujte v krabici v chladu stejně jako to originální.
Kommentare