Už se celkem dlouho držím stejných poměrů vajíček, mandlové mouky a tapiokového škrobu pro všechny dortové korpusy i bábovky. A vlastně proč ne, když to funguje. Tentokrát bábovka zavoní po levanduli a citrónu. Sušenou levanduli jsem si přála přidat do některého dezertu už dlouhou dobu. Zní to totiž trochu fancy, voňavě, a hodící se k čaji. A teď ta čajová sezóna s pomalu přicházejícím babím létem a začátkem podzimu právě začíná. Ve skutečnosti jsem neměla nikdy příležitost s levandulí cokoliv ochutnat. Takže to byl celkem risk při prvním pokusu. Ale povím vám, výsledek stojí za to. Hlavně teda ta citrónovo-kokosová poleva. Ta je!
Množství: cca 16 kousků / 6 cup bundt pan
Příprava: 15 min
Pečení: 50-60 min
Ingredience:
Těsto:
3,5 hrnku mandlové mouky
1/2 hrnku tapiokového škrobu
1/2 lžičky soli
8 šťastných vajíček (zhruba velikost M) - nejlépe pokojové teploty
1/2 hrnku medu
1 bio citrón - použije se kůra i šťáva
2 lžičky vanilky nebo 4 lžičky vanilkového extraktu
2/3 hrnku ghí
1 lžíce sušené levandule
1 lžička jedlé sody
Citrónovo-kokosová poleva:
1/3 hrnku kokosového másla
2 lžíce citrónové šťávy z bio citrónu
cca 6 lžic vody – přidávat postupně
sušená levandule
Postup:
Předehřejte si troubu na 165°C a vymažte si formu na bábovku (6 hrnkovou o objemu 1,4l)
Prohřejte si v malém kastrolku ghí a dejte následně stranou, aby lehce vystydlo.
Ve velké míse si smíchejte mandlovou mouku, tapiokový škrob a sůl.
Připravte si vajíčka, která rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vložte do další mísy a přidejte k nim rozehřáté ghí, med, šťávu z bio citrónu a vanilku, všechno dohromady promixujte tyčovým mixérem.
Žloutkovou směs přidejte ke směsi s mandlovou moukou, přidejte kůru z bio citrónu, sušenou levanduli a pořádně vše zpracujte a promíchejte.
Vyšlehejte si bílky s malou špetkou soli. Jakmile budete mít bílky vyšlehané, zamíchejte do připraveného těsta jedlou sodu a okamžitě také alespoň jednu třetinu vyšlehaných bílků.
Pořádně vše promíchejte gumovou stěrkou a až poté lehce zamíchejte zbytek vyšlehaných bílků.
Těsto přelijte do připravené formy a pečte přibližně 50-60 minut.
Vyndejte z trouby, nechte vychladnout. Vyklopte jak vám materiál bábovkové formy dovolí.
Zatímco se vám bude bábovka chladit, připravte si polevu. Lehce si rozehřejte kokosové máslo na pokojovou teplotu. Přidejte 2 lžíce citrónové šťávy a postupně až 6 lžic vody pokojové teploty (případně méně i více podle potřeby – často se to liší značkou a kvalitou kokosového másla). Poleva by měla byt hutnější ale zároveň tekutá, aby šla bábovka dozdobit.
Poleva dodá nejen na efektu, ale především na chuti. Proto si množství zvolte sami.
TIP: Já použila formu z litého hliníku s nepřilnavým povrchem od Nordic Ware, kterou pouze vymastím. V případě, že budete potřebovat formu i vysypat, použijte například kokosovou mouku. Kokosové máslo mám kvalitou a chutí ze všeho nejradši od Šufánka nebo Wild&Coco.
Kommentare