Kynuté koláčky s povidly, zalité přepuštěným máslem. Navíc bez lepku, bez mléka a cukru. Rovnou řeknu, že tohle těsto byl velký oříšek. Ale konečně jsem ho doladila k mé spokojenosti, aby se vám s ním nejen dobře pracovalo, ale abyste uspokojili i své chuťové buňky. Povidla se hodí nejen švestková, ale také hrušková či jablečná. Ale nezapomněla jsem i na ty z vás, co máte rádi makové, postup na makovou náplň najdete v tipech pod receptem.
Množství: 16 koláčků
Příprava: 25 min
Kynutí: 60 min
Pečení: 25 min
Ingredience:
100 ml kokosového mléka
1 + 2 lžíce medu
1/2 balení pekařského droždí (cca 21g)
2 hrnky mandlové mouky
1 hrnek tapiokového škrobu (+ trocha na poprášení při tvarování)
3 žloutky od šťastných slepiček (bílky si ponechte na potření)
3 lžíce ghí – pokojová teplota
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva bez lepku a fosfátů
2 lžičky šťávy z citrónu (nebo jablečného octa)
Na dokončení:
bílky na potření krajů
3 lžíce přepuštěného másla/ghí - horké
Drobenka:
1/3 hrnku mandlové mouky
2 lžíce ghí
2 lžíce tapiokového škrobu
1 lžička medu
Postup:
Nejprve je potřeba připravit kvásek. Ohřejte si lehce kokosové mléko, aby bylo vlažné a zamíchejte do něho 1 lžíci medu. Jakmile budete mít med rozmíchaný, přidejte rozdrolené kvasnice a lehce promíchejte do mléka silikonovou nebo plastovou lžičkou. Dejte vzejít na teplejší místo zhruba na 15-20 minut. Čas si hlídejte. Klidně využijte funkci trouby při nižší teplotě – nastavte si 30 – 35°C a dejte vzejít tam.
Mezitím si vyšlehejte ghí a žloutky spolu se zbývajícími 2 lžícemi medu a 2 lžičkami citrónové šťávy.
Do velké mísy si nasypte mandlovou mouku, tapiokový škrob, přidejte špetku soli a kypřicí prášek a promíchejte.
Směs s vyšlehanými žloutky přendejte do velké mísy a přidejte vzejitý kvásek. Vypracujte těsto. Buď v robotu nebo jen vařečkou. Těsto bude jiné než z klasické mouky, lehce měkčí, očekávejte také jinou texturu v tento moment. Jakmile se vám všechny ingredience pořádně spojí, přikryjte si mísu a dejte vykynout na teplejší místo (třeba zase zpátky do trouby) zhruba na ¾ hodiny až na jednu hodinu.
Jakmile uběhne potřebný čas a těsto zvětší o něco svůj objem, zapněte si troubu na 165°C.
Vyložte 2 plechy pečicím papírem. Těsto naporcujte pomocí nože na 16 stejných dílků (pokud budete chtít koláčky menší), nebo na 8 větších dílů. Pomoučte si lehce ruce tapiokovým škrobem a z jednotlivých dílků tvarujte kouličky, které vyskládejte s dostatečným prostorem kolem sebe na plech – viz foto níže.
Pomocí malého hrnku stlačte jednotlivé kouličky do tvaru koláčků s vyvýšeným okrajem a rukama dotvarujte. Případně stlačte dlaní a tvarujte rovnou rukama. Nechte takto připravené vytvarované koláčky odpočívat.
Nyní připravte drobenku. V misce si rukama smíchejte dohromady mandlovou mouku, ghí, tapiokový škrob a med, mělněte v rukách dokud nezískáte drobené těsto.
Vytvarované koláčky pomažte prošlehanými zbylými bílky (viz foto).
A teď už jsou koláčky připravené na plnění. Promíchejte povidla, podle preferencí do nich přidejte kapku rumu nebo vanilkový extrakt a směsí naplňte koláče. (Je lepší hustší konzistence). Použila jsem cca 1 lžíci na každý koláček.
Navrch přes koláčky rozdrobte připravenou drobenku (volitelně).
Pečte v předehřáté troubě na 165°C zhruba 25-30 minut, pohlídejte si.
Po upečení koláčky vyndejte z trouby a přelijte horkým přepuštěným máslem nebo ghí.
Nechte chvilku vychladnout a servírujte.
TIP 1: Pokud zapomenete koláčky potřít bílkem před tím, než půjdou do trouby, vůbec to nevadí. Klidně je potřete ihned, jakmile je vyndáte z trouby. Budou krásně lesklé.
TIP 2: Maková náplň – V malém kastrolu si smíchejte zhruba 300 ml kokosového mléka a 200 g čerstvě pomletého máku a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte asi 3 minutky. Přidejte lžíci švestkových povidel, špetku skořice, špetku pomletého hřebíčku a asi jednu lžičku medu (případně více podle vaší chuti). Dejte stranou a až směs lehce zchladne, můžete přimíchat také trochu rumu.
TIP 3: Jaký je rozdíl mezi přepuštěným máslem a ghí – čti tady.
Dobrou chuť.
Comments