Tenhle recept mám v konceptech uložený už přes dva roky. Fermentuju doma vždy na podzim (z posledních lokálních zásob) a pak většinou až na jaře. Kvašená neboli fermentovaná zelenina je skvělým zdrojem všech těch tělu prospěšných bakterií, enzymů, vitamínů i minerálů a díky tomu příznivě ovlivňuje trávení i imunitní systém. Fermentovat se dá navíc snad všechna zelenina. Červené kvašené zelí je ale evergreen, tak začněte třeba s ním. Dole pod postupem pak najdete tip, jak si připravit slaný nálev, kdyby nestačila vymačkaná šťáva ze zelí.
Množství: 4 sklenice o objemu 750ml
Příprava: 25 min
Fermentování: 4-7 dní
Ingredience:
2 velké červené zelí
4 lžičky himalájské soli nebo nerafinové mořské
3 – 4 lžíce kopru
(2 lžičky kmínu – volitelně dle chuti)
Postup:
Zelí si omyjte, zbavte špinavých prvních listů a rozkrojte na čtvrtky přes koštál. Nakrájejte ho na drobné proužky nebo nastrouhejte až po košťál každé čtvrtiny. Nakrájené zelí vložte do mísy, přidejte sůl, kopr a případně kmín.
Připravte si kvašák nebo velkou skleněnou láhev s víčkem, obojí je dobré předem vyvařit, aby bylo vše čisté.
Umyjte si ruce a rukama zelí mačkejte a promíchávejte, aby se změkčilo a pustilo šťávu, která je potřebná k fermentaci. Zelí promačkávejte celkem až 10 minut. Budete překvapeni, kolik pustí šťávy.
Potom zelí začněte vkládat do čisté lahve nebo kvašáku a mačkejte ho rukou na dno. A to aby nebyl nikde prázdný prostor a šťáva stoupala nahoru. Šťáva by měla dosáhnout alespoň 1 cm nad zelí.
Pod okrajem sklenice/kvašáku by mělo zůstat zhruba 5 cm volného prostoru, protože zelí zvětší fermentací svůj objem.
Kvašák/láhev ubrouskem očistěte a to včetně volného prostoru uvnitř. Nádobu zavřete.
Takto nechte na kuchyňské lince kvasit 5-7 dní. Bude záležet na teplotě v místnosti. Obecně platí – čím chladněji je, tím potrvá fermentace déle.
Po 5-7 dnech si zelí z kvašáku přendejte do jednotlivých vyvařených sklenic (volte dobrou velikost). Sklenice vložte do lednice a můžete začít postupně konzumovat.
TIP: Zelí bude nejlepší cca po měsíci uložení v lednici. Pokud nezískáte z mačkání zelí dostatek šťávy, připravte si nálev z filtrované vody (nebo převařené a vystydnuté) a soli a tím zelí dolijte. Na jeden hrnek vody použijte cca 5 g soli.
Comments