top of page

KUŘECÍ PHO VÝVAR

Spolu s článkem Léčivý vývar tu mám pro vás i dlouho očekávaný recept na variaci vietnamské kuřecí pho polévky. Ať vám chutná, spolu s hovězí verzí je to totiž má nejoblíbenější. 

Množství: cca 3l

Vaření: 4-24 hod

Ingredience na vývar:

1 celý kuřecí skelet od farmáře

4 kuřecí stehna s kostí a kůží od farmáře / nebo křídla

200-300 g kuřecích prsou od farmáře (budou potřeba až před dokončením vývaru)

1 lžíce jablečného octa

mořská sůl - cca 2 lžičky

cca 70 g čerstvého zázvoru 1 cibule - oloupaná a rozpůlená 5 hvězdiček badyánu 1 svitek skořice 12 kuliček pepře

3 - 3,5 l vody


K servírování: 

cuketové nudle - cca půl cukety na jednu porci

červená cibule

jarní cibulka

avokádo

bílá ředkev

koriandr

uvařená kuřecí prsa (z vývaru)

limeta/citrón

chilli paprička / chilli vločky

Postup:

  1. Vložte do hrnce skelet spolu se stehny a zalijte vodou a přiveďte k varu.

  2. Zázvor si podélně rozpulte a lehce ho naklepejte paličkou na maso. Spolu se skořicí, cibulí a badyánem ho opražte nasucho na pánvi. Rozvinou se jejich vůně.

  3. Poté přidejte do hrnce opražený obsah pánve spolu s jablečným octem, solí a pepřem, stáhněte plamen a táhněte vývar 4-24 hodin (dle vašich možností a preferencí).

  4. Popřípadě vložte vše najednou do pomalého hrnce, zvolte si počet hodin a stupeň (I nebo II) a táhněte vývar v něm. Za mě - čím déle, tím lépe.

  5. Půl hodiny před tím, než vývar budete chtít vypnout, přidejte do hrnce také očištěná kuřecí prsa vcelku a 30 minutek je ve vývaru povařte.

  6. Mezitím si do hlubokých misek nakrouhejte spiralizérem cuketu, přidejte pokrájenou červenou cibuli, jarní cibulku, avokádo, bílou ředkev.

  7. Po 30 minutách vyndejte uvařená kuřecí prsa a nakrájejte je na tenké plátky, které přidejte také do misky k zelenině. Vývar si pořádně sceďte. A ještě horký nalijte do misek k zelenině.

  8. Do hotové polévky přisypte čerstvý koriandr, zakápněte šťávou z půl limety a dle chuti přidejte chilli vločky.

  9. Zbytek čistého vývaru skladujte ve sklenicích v lednici maximálně 4 dny nebo ho zamrazte.

TIP: V případě zamrazení nalijte vývar do sklenice jenom cca 4 cm pod okraj. Nebojte se a klidně si do vývaru přidejte místo skořice a badyánů pro nás typičtější bobkový list a nové koření. Ale určitě nezapomeňte v závěru při servírování na limetu nebo citrón. Čistý vývar je ideální v zimě taky servírovat místo čaje. Moje děti ho milují stejně tak, jako já. Opět ho v hrníčku zakápnu trochou citrónové šťávy.

M.


3 636 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page