Spolu s článkem Léčivý vývar tu mám pro vás i dlouho očekávaný recept na variaci vietnamské kuřecí pho polévky. Ať vám chutná, spolu s hovězí verzí je to totiž má nejoblíbenější.
Množství: cca 3l
Vaření: 4-24 hod
Ingredience na vývar:
1 celý kuřecí skelet od farmáře
4 kuřecí stehna s kostí a kůží od farmáře / nebo křídla
200-300 g kuřecích prsou od farmáře (budou potřeba až před dokončením vývaru)
1 lžíce jablečného octa
mořská sůl - cca 2 lžičky
cca 70 g čerstvého zázvoru 1 cibule - oloupaná a rozpůlená 5 hvězdiček badyánu 1 svitek skořice 12 kuliček pepře
3 - 3,5 l vody
K servírování:
cuketové nudle - cca půl cukety na jednu porci
červená cibule
jarní cibulka
avokádo
bílá ředkev
koriandr
uvařená kuřecí prsa (z vývaru)
limeta/citrón
chilli paprička / chilli vločky
Postup:
Vložte do hrnce skelet spolu se stehny a zalijte vodou a přiveďte k varu.
Zázvor si podélně rozpulte a lehce ho naklepejte paličkou na maso. Spolu se skořicí, cibulí a badyánem ho opražte nasucho na pánvi. Rozvinou se jejich vůně.
Poté přidejte do hrnce opražený obsah pánve spolu s jablečným octem, solí a pepřem, stáhněte plamen a táhněte vývar 4-24 hodin (dle vašich možností a preferencí).
Popřípadě vložte vše najednou do pomalého hrnce, zvolte si počet hodin a stupeň (I nebo II) a táhněte vývar v něm. Za mě - čím déle, tím lépe.
Půl hodiny před tím, než vývar budete chtít vypnout, přidejte do hrnce také očištěná kuřecí prsa vcelku a 30 minutek je ve vývaru povařte.
Mezitím si do hlubokých misek nakrouhejte spiralizérem cuketu, přidejte pokrájenou červenou cibuli, jarní cibulku, avokádo, bílou ředkev.
Po 30 minutách vyndejte uvařená kuřecí prsa a nakrájejte je na tenké plátky, které přidejte také do misky k zelenině. Vývar si pořádně sceďte. A ještě horký nalijte do misek k zelenině.
Do hotové polévky přisypte čerstvý koriandr, zakápněte šťávou z půl limety a dle chuti přidejte chilli vločky.
Zbytek čistého vývaru skladujte ve sklenicích v lednici maximálně 4 dny nebo ho zamrazte.
TIP: V případě zamrazení nalijte vývar do sklenice jenom cca 4 cm pod okraj. Nebojte se a klidně si do vývaru přidejte místo skořice a badyánů pro nás typičtější bobkový list a nové koření. Ale určitě nezapomeňte v závěru při servírování na limetu nebo citrón. Čistý vývar je ideální v zimě taky servírovat místo čaje. Moje děti ho milují stejně tak, jako já. Opět ho v hrníčku zakápnu trochou citrónové šťávy.
Comments