Tohle je tip pro všechny, kteří se ještě nikdy neodvážili pustit do vánoční rybí polévky stejně jako já. Nicméně, tahle polévka je vážně rychlá a snadná. Ideální, pokud chcete trochu obměnit repertoár vánočních polévek jako zelňačka, hrášková, atp.. Poprvé jsem si tuto polévku vyzkoušela na workshopu s Karolínou Kamberskou (pro většinu známou z primáckého pořadu „Karolína, domácí kuchařka“). A jelikož mi vážně moc chutná kombinace lososa a kopru, rozhodla jsem se původní recept trochu poupravit, aby vyhovoval i mým zásadám a zdraví. Tak s chutí do toho!
Množství: 4 větší porce
Příprava: 10 min
Vaření: 20 min
Ingredience:
2 lžíce ghí/másla
1 cibule
2 mrkve
3 střední batáty (nebo 5 brambor)
1 l rybího/zeleninového vývaru - ale postačí i voda
400g filetu divokého lososa bez kůže a kostí
malý svazek kopru
150 ml kokosového mléka
sůl
pepř
na posypání: směs květů a koření – např. Anděl strážný od zn. Sonnentor
Postup:
V hrnci nechte na středním plameni rozehřát ghí, mezitím si oloupejte a najemno nakrájejte cibuli, kterou na ghí nechte zpěnit.
Mrkev a batáty oloupejte a nakrájejte (mrkev třeba na kolečka, batáty na kostky). V momentě, kdy cibule zesklovatí, přidejte mrkev a batáty a za občasného míchání chvilku opékejte. Pak do hrnce přilijte vývar či vodu, osolte a opepřete (nemusíte se bát více) a vařte zhruba 10 minut.
Mezi tím si připravte lososa. Pokud máte filet s kůží, tak kůži odstraňte a lososa nakrájejte na kostky. Přidejte do vývaru se zeleninou a vařte společně dalších 7 minut.
Nyní si vyndejte pár kousků lososa a zeleniny stranou (později na ozdobu) a polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
Vraťte na mírný plamen na plotýnku, přidejte část nasekaného kopru a kokosové mléko a lehce prohřejte.
Při servírování ozdobte lososový krém kousky lososa a zeleniny, posypte zbývajícím koprem a směsí květů a koření (Anděl strážný).
Comments