Topinambury (neboli také jeruzalémské artyčoky či židovské brambory) jsou netradiční zeleninou, která má u nás svou hlavní sezónu přes zimu. Je to rostlina (příbuzná slunečnici) s podzemními hlízami, které se sklízejí od listopadu až téměř do dubna, a to díky tomu, že jsou hlízy odolné i proti silným mrazům. Nechávají se tedy přezimovat přímo v půdě a sklízí se postupně.
Když topinambury uvaříte, můžete očekávat lehkou oříškovou chuť. Doba vaření je delší než u brambor a to až dvojnásobně. Proto si snadno můžete pomoci pomalým hrncem. Návod, jak na tento krém z topinamburů v pomalém hrnci, najdete níže pod receptem v tipech. Topinambury jsou příjemným zpestřením přes celou zimní sezónu a jsou snadno dostání v obchodech. Určitě vyhledávejte českou produkci.
Množství: 6 porcí
Příprava: 1 hod
Příprava v pomalém hrnci: 8 hod
Ingredience:
2 lžíce ghí
1 cibule
1 pórek
2 stroužky česneku
1 kg topinamburů
3 hrnky vývaru (750 ml) – zeleninový nebo kuřecí
2 hrnky kokosového mléka (500 ml)
1 lžíce jablečného octa
1 lžička soli
¼ lžičky muškátového oříšku
čerstvě mletý pepř
Na závěrečné dochucení (volitelně):
1 lžička pesta z medvědího česneku na porci polévky (postup v tipech níže)
1 lžička lískooříškového másla na porci polévky
opražené a pokrájené lískové ořechy
Postup:
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Pórek omyjte a očistěte, odkrojte zelené části (schovejte například na později do vývaru) a bílou část podélně rozkrojte a nakrájejte na tenké půlplátky.
Oškrabejte a omyjte topinambury, které následně nakrájejte na stejně tentké plátky.
Ve velkém hrnci nechte na středně vyšším plameni rozehřát ghí, vsypte poté dovnitř cibuli, kterou opékejte zhruba 3 minuty. Poté k ní přisypte pórek, promíchejte a opékejte alespoň další 3 minuty.
Vylisujte nyní do hrnce k cibuli a pórku také česnek a přisypte tenké plátky topinamburů. Promíchejte a opékejte vše dohromady přibližně 5 minut.
Nyní do hrnce přidejte lžíci jablečného octa, přisypte sůl, muškátový oříšek a špetku pepře. Promíchejte a vlijte do hrnce také vývar i kokosové mléko.
Přiveďte k varu, poté stáhněte na mírný plamen a pozvolna vařte pod pokličkou alespoň 50 minut.
Jakmile budou plátky topinamburů uvařené, rozmixujte celou polévku pomocí tyčového mixéru do hladkého krému. Dochuťte krém solí a pepřem podle vaší chuti.
Naservírujte do misek, přidejte lžičku pesta z medvědího česneku a lískooříškového másla na porci. Posypte opraženými a pokrájenými lískovými oříšky. Přidat můžete také microgreens.
TIP 1: Připravte si topinamburový krém v pomalém hrnci. Vložte všechny ingredience do vnitřní nádoby, promíchejte, zapněte hrnec na 1. stupeň a pomalu vařte 8 hodin. Poté krém promixujte tyčovým mixérem do hladka.
TIP 2: Jak na domácí pesto z medvědího česneku (1 malá sklenička):
Budete potřebovat 1 velkou hrst čerstvého medvědího česneku. Lístky si omyjte a osušte. Vložte je do mixéru, přidejte k nim 4-5 lžic extra panenského olivového oleje a špetku soli. Promixujte do hladké konzistence. A základní pesto máte hotové.
Přidat volitelně můžete také 3 lžíce parmezánu či pecorina a (ideálně odmočené) kešu ořechy (malou hrstku). Získáte tak další ochucenou verzi.
Comments