top of page

KOKOSOVÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Ani byste nevěřili, kolik různých poměrů jsem na beránka prozkoušela. Ale je tu. Kokosový po strouhaném kokosu, vláčný po kokosovém mléku a mramorový díky kakau, které přidávám v receptu úplně na závěr. Je přirozeně bez lepku a bez mléka. V závěru je zalitý polevou a já vám v receptu přináším rovnou dvě verze, tak si prozkoušejte to, co vaším očím lahodí. Připravte si beránka také klidně do bábovkové formy. Těsto by mělo stačit na 6 hrníčkovou velikost.

Přeji vám, moji milí, pohodové Velikonoce!

Množství: 1 forma na beránka

Příprava: 15 min

Pečení: 45 min

Ingredience:

2 hrnky kvalitního strouhaného kokosu

1 hrnek mandlové mouky (případně kešu)

1 hrnek tapiokového škrobu

6 šťastných vajíček

špetka soli

1/3 hrnku ghí nebo kokosového oleje – pokojové teploty

1/3 hrnku kokosového mléka

1/3 hrnku medu

1 lžíce vanilkového extraktu

2 lžíce šťávy z citrónu

1 lžička jedlé sody

¼ hrnku kakaového prášku

(ghí nebo kokosový olej na vytření formy)


TIP 1: Poleva z bílé čokolády:

50 g kakaového másla

1 lžíce medu

1 lžíce citrónové šťávy


TIP 2: Citrónovo-kokosová poleva:

1/3 hrnku kokosového másla

2 lžíce citrónové šťávy

cca 6 lžic vody – přidávat postupně

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 170°C a vymažte si formu na beránka. Můžete si ho vysypat i kokosovou moukou nebo tapiokovým škrobem, ale není to vyloženě nutné, stačí pořádně vymazat ghí nebo kokosovým olejem.

  2. Vložte dva hrnky kokosu do mixéru a promixujte, abyste získali jemný kokos případně i konzistenci mouky (bude tučná ne jako ta kupovaná, která je dehydrovaná).

  3. Takto připravený kokos si přesypte do velké mísy, přidejte mandlovou mouku, tapiokový škrob a špetku soli. Vše smíchejte.

  4. Nyní si připravte vajíčka, která rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vložte do další misky a přidejte k nim ghí v pokojové teplotě, kokosové mléko, med, šťávu z citrónu a vanilkový extrakt. Všechno dohromady promixujte tyčovým mixérem do tekuté konzistence.

  5. Žloutkovou směs přidejte ke směsi s kokosem a mandlovou moukou a vše zpracujte a promíchejte.

  6. Vyšlehejte si bílky s další malou špetkou soli. Jakmile budete mít bílky vyšlehané, zamíchejte do připraveného těsta jedlou sodu a okamžitě také alespoň jednu třetinu vyšlehaných bílků.

  7. Pořádně vše promíchejte gumovou stěrkou a až poté lehce zamíchejte zbytek vyšlehaných bílků.

  8. V této fázi si odeberte jednu třetinu až polovinu těsta stranou do další misky a přes sítko k němu přisypte kakaový prášek. A lehce zamíchejte.

  9. Nyní si vylijte těsta do připraveného beránka. Já jsem začala světlým těstem, aby se mi dostalo na celé dno formy (ale ještě si v míse nechala jeho část) a pomocí lžíce jsem vrstvila kakaové těsto. A na závěr zase přidala zbylé světlé těsto. Rukami lehce zatřeste formou, ať se vám těsto hezky rovnoměrně rozloží.

  10. Vložte do trouby a pečte přibližně 45 minut.

  11. Vyndejte beránka z trouby a nechte ho ve formě ještě dalších 5 minut. Poté ho opatrně přendejte na chladící mřížku a nechte zcela vychladnout.

  12. Zatímco vám bude beránek chladnout, můžete si připravit polevu.

  13. V případě polevy z bílé čokolády: Nechte si v kastrolku ve vodní lázni rozehřát kakaové máslo. Jakmile bude roztavené (ale ne horké), přidejte lžíci medu a citrónovou šťávu a prošlehejte si metličkou nebo vidličkou.

  14. V případě citrónovo-kokosové polevy: Lehce si rozehřejte kokosové máslo na pokojovou teplotu, aby bylo měkké. Přidejte 2 lžíce citrónové šťávy a postupně až 6 lžic vody pokojové teploty (případně méně i více podle potřeby – často se to liší značkou a kvalitou kokosového másla). Poleva by měla být hutnější ale zároveň tekutá, aby šel beránek dozdobit.

  15. Poleva dodá nejen na efektu, ale také dodá závěrečnou chuť. Zdobte podle vašich preferencí. :)

TIP: Kokosové máslo mám kvalitou a chutí ze všeho nejraději od značek Šufánek nebo Wild&Coco.

M.


3 791 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

2件のコメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
teredo123
10月22日

Vypadá to krásně, ale zatím kdykoliv jsem dělala cokoliv "zdravého", bez mouky a s kokosem, nikdy jsem to nedostala z formy :/

いいね!
Yummy Paleo
Yummy Paleo
10月29日
返信先

Děkuju! To bude problém spíše s kokosovou moukou, která v receptech bývá. Ta se vyrábí z dehydrované kokosové dřeně, proto pak do sebe vsaje snad všechnu tekutinu z těst. A právě proto doporučuju v naprosté většině svých receptů používat 100% strouhaný kokos a mouku si připravit ideálně doma. Tak dejte receptu šanci, vyvede se, slibuju! :)))

いいね!
bottom of page