Kokosky mi ve vánočním repertoáru chyběly. Moc se mi totiž nedařily a vždycky mi přišlo líto na ně věnovat tolik bílků. Každopádně od té doby, co mám na blogu vaječný likér, je to o něco snazší.. Z bílků kokosky, ze žloutků vaječňák. Tak pojďme na to..
Množství: cca 30 kousků
Příprava: 10 min
Pečení: 30 min
Ingredience:
250 g bio nahrubo strouhaného kokosu
-určitě nevolte ten kokos, který má v nápisu "sušený strouhaný", já používám od značky Country life
4 lžíce kokosového másla – rozehřátého
1 lžíce medu - volitelně
½ lžičky vanilkového prášku nebo 1 lusk vanilky nebo 20 kapek extraktu vanilkového
8 bílků od šťastných slepiček - ideálně třeba po výrobě vaječného likéru
špetka soli
cca 80 g nejlépe 90-100% čokolády
Postup:
Předehřejte si troubu na 150°C a vyložte si plech pečícím papírem.
Vyšlehejte si bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a v misce si smíchejte rozehřáté kokosové máslo, med, vanilku a strouhaný kokos.
Jakmile budou bílky našlehané, jemně do nich vmíchejte připravenou kokosovou směs. Pomocí lžíce nebo lžičky tvořte kokosky na plech. Z daného množství jsem vytvořila cca 30 větších kousků.
Pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut. Poté stáhněte teplotu na 120°C a pečte dalších 10 minut.
Jakmile budou hezky zlatavé, vyjměte je z trouby a dejte vychladnout na mřížku. A zatímco budou chladnout, tak si můžete rozpustit čokoládu v horké lázni.
Kokosky můžete namáčet do čokolády ze spodu - celý spodek. Nebo je můžete čokoládou jenom pokapat. Ale také je můžete do čokolády namočit celé.
Skladujte je ve vzduchotěsné nádobě, chladu a suchu maximálně týden.
Ať se vydaří a hlavně nezapomeňte na výběr správného kokosu.
Commenti