top of page

FALEŠNÝ GULÁŠ Z POMALÉHO HRNCE

Pomalý hrnec je u nás doma pomocník. Velký! Jede zapnutý několikrát v týdnu od podzimu až do jara. Je skvělý jak na vývary, maso, tak kompletní jídla i se zeleninou. A to je právě případ tohoto receptu. Nazvala jsem guláš falešný, protože jsou v něm rovnou zamíchané batáty a mrkve. Tak, aby bylo jídlo po uvaření prostě kompletní a nemusela se chystat už žádná příloha. Takže ráno než odejdete do práce si všechno vložíte do hrnce a večer přijdete k uvařenému jídlu. Pro mě je to přesně z tohoto časového hlediska ten největší pomocník v kuchyni. Nemusím stát u plotny a směs vařit a průběžně promíchávat. Každopádně myslím i na ty z vás, co pomalý hrnec nemáte. Sepsala jsem i pro vás, jak postupovat bez pomalého hrnce. Jen si vyhraďte tak dvě hodinky času, z toho tak půl aktivního. Postup najdete níže na stránce.  

Množství: 4 porce

Příprava: 10 min

Vaření v pomalém hrnci:

8 hodin na I.stupeň

4 hodiny na II.stupeň

Ingredience:

cca 500g hovězích kostek na guláš od farmáře (případně kližky)

2 cibule

2 stroužky česneku

2 střední batáty

2 velké mrkve

3 naběračky vývaru (případně vody)

2 lžíce sádla nebo ghí

2 lžíce sladké papriky

1 lžíce drceného kmínu

sůl, pepř

2 bobkové listy

2 lžíce loupaných rajčat nebo pasty

Servírování:

Chilli vločky, čerstvý tymián a oregano, extra olivový olej

Postup pro pomalý hrnec:

  1. Omyjte a osušte si maso, které pokrájejte na kostky (pokud už nemáte dopředu). Maso si osolte a opepřete.

  2. Nakrájejte si cibule najemno, oloupané batáty na kostky a mrkve na půlkolečka.

  3. Otevřete si pomalý hrnec a vytřete lžící sádla dno a boky keramické nádoby. Vložte dovnitř cibuli, maso, zbylou lžíci sádla a veškerou pokrájenou zeleninu. Přidejte vylisovaný česnek, sladkou papriku a drcený kmín. Přidejte loupaná rajčata nebo pastu, bobkové listy a 3 naběračky vývaru. Celou směs promíchejte.

  4. Přiklopte pokličkou a zapněte pomalý hrnec na 8 hodin na první (low) stupeň. Případně na 4 hodiny na druhý (high) stupeň.

  5. Jakmile uplyne doba vaření, celou směs promíchejte a pokud by se vám zdála moc řídká, zredukuje te ji jednoduše tím, že hrnec zapnete ještě na dalších 20-30 minut, ale necháte ho odklopený. Během této doby guláš také párkrát promíchejte.

  6. Servírujte do misek. Zakápněte lžičkou olivového oleje, přidejte chilli vločky, případně nerafinovanou mořskou sůl a bylinky dle chuti.

TIP: Pokud nevaříte i pro děti, přidejte do hrnce rovnou k ostatním ingrediencím v bodě 3 jednu chilli papričku nebo půl lžičky až lžičku kajenského pepře.


Postup do hrnce:

  1. Omyjte a osušte si maso, které pokrájejte na kostky (pokud už nemáte dopředu). Maso si osolte a opepřete.

  2. Oloupejte si cibule, batáty a mrkve. Cibule si nakrájejte si najemno, batáty na kostky a mrkve na půlkolečka.

  3. Do hrnce/hluboké pánve dejte rozehřát 1 lžíci sádla na vysoký stupeň. A zprudka na něm osmahněte kostky masa ze všech stran dokud nebude krásně nahnědlé. Maso dejte stranou do misky prozatím.

  4. Do výpeku si přidejte zbylou lžíci sádla a na středním plameni orestujte cibuli, jakmile lehce zezlátne, přidejte pokrájené batáty a mrkve. Vše promíchejte a restujte 4 minutky.

  5. Poté přimíchejte také česnek, sladkou papriku, kmín a loupaná rajčata/pastu. Vše promíchejte, v tento moment přidejte zpátky do hrnce také maso, přidejte také bobkové listy a zalijte třemi naběračkami vývaru, promíchejte a přiveďte k varu.

  6. Jakmile se začne směs ve vývaru vařit, hrnec přiklopte a vařte na středně-mírném plameni zhruba hodinu a půl. K závěru si můžete pokličku odebrat a směs zredukovat tak, že směs na chvilku povaříte na vyšší stupeň.

  7. Servírujte do misek. Zakápněte lžičkou olivového oleje, přidejte chilli vločky, případně nerafinovanou mořskou sůl a bylinky dle chuti.

TIP: Pokud nevaříte i pro děti, přidejte do hrnce rovnou k ostatním ingrediencím v bodě 5 jednu chilli papričku nebo půl lžičky až lžičku kajenského pepře.

M.


6 465 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page