Lahodná sametová kakaová kaše. Recept, kterým si ulehčuju snídaně, protože si vše připravím večer než jdu spát do pomalého hrnce a ráno se vzbudíme do voňavé kuchyně. Posledním krokem zbývá ráno kaši jenom promixovat ponorným mixérem a servírovat do misek s kakaem. V receptu níže vám ale uvádím i verzi pro pečení v troubě pro ty z vás, co pomalý hrnec nemají. Každopádně pak recept ztrácí trochu na efektu – přijít k hotovému :) Dobrou chuť.
Množství: 4-6 porcí
Příprava: 5 min
Pomalý hrnec: 8 hodin na I. stupni
(Pečení v troubě: cca 65 min)
Ingredience:
1 máslová dýně
2 jablka
½ hrnku pekanových ořechů
½ hrnku kešu
1 hrnek kokosového mléka (případně jiného ořechového)
1 lžička skořice
½ lžičky vanilkového extraktu
½ lžičky muškátového oříšku
½ lžičky kardamomu – volitelně
1 lžíce ghí
Servírování:
kokosový jogurt (případně jakýkoliv jiný)
raw kakaový prášek
Postup:
Dejte si odmočit pekanové ořechy a kešu ideálně 8 hodin předem. To znamená, vysypejte ořechy do mísy, zalijte je vodou tak, aby byly zcela ponořené a přidejte špetku soli. Poté ořechy propláchněte, sceďte a odložte stranou. Pokud na tento krok zapomenete, nic hrozného se ale neděje.
Vymažte si dno a boky pomalého hrnce lžící ghí.
Dýni si oloupejte, omyjte a rozkrájejte na kostičky nebo plátky. Oloupejte si i jablka, zbavte je jadřinců a rozkrájejte. Obojí vložte do pomalého hrnce.
Odmočené a propláchnuté ořechy si nyní lehce promixujte do drti a přidejte k dýni a jablku.
Přilijte kokosové mléko, přisypte skořici, muškátový oříšek, kardamom a vanilkový extrakt.
Celou směs důkladně promíchejte. Hrnec zapněte na I. stupeň (low) a pomalte 8 hodin.
Ráno celou směs promixujte ponorným mixérem a servírujte.
Doporučuju servírovat spolu s kokosovým (či jiným) jogurtem a kakaovým práškem. Rázem se z dýňové kaše stane kakaová pochoutka i pro všechny děti :)
TIP: Přimíchejte do kaše lžíci kolagenu/proteinu pro doplnění bílkovin.
TIP 2: Kaše je skvělá i s pomletým lněným semínkem a strouhaným kokosem.
Postup pro pečení v troubě:
Předehřejte si troubu zhruba na 170°C. Vyložte si plech pečícím papírem.
Dýni si podélně rozkrojte na polovinu a vyjměte semínka. Rozkrojenou částí položte na plech a papír kolem dýně pocákejte 2 lžícemi vody. Pečte zhruba 40 minut dokud dýně nezměkne. Poté nechte vychladit alespoň 20 minut.
Až dýně vychladne, tak si promažte zapékací misku lžící ghí. Vnitřek dýně vydlabejte a přendejte do nádoby mixéru. Přidejte dovnitř i jablka, kokosové mléko, ořechy a všechno koření. Promixujte.
Promixovanou směs přelijte do zapékací misky a pečte ji zhruba 25 minut při teplotě 200°C.
Servírujte stejně jako v postupu u pomalého hrnce.
Comments