top of page

DOMÁCÍ MAJONÉZA

Říkala jsem si, že by bylo dobré tu pro vás mít i jakousi jemnější verzi majonézy než je tato Whole30 majonéza, která pro začátníky ve změně stravování nemusí být úplně tím nejchutnějším startem :) U domácí majonézy je velmi důležitý výběr oleje, ze které bude vyrobena. To je jeden ze zásadních bodů. Nicméně med v této majonéze případnou výraznou chuť olivového oleje lehce potlačí, takže se výsledné chuti nemusí bát ani začátečník ;)

Já upřednostňuju majonézu pouze z olivového oleje a o to je výběr těžší. V chuti jemných a zároveň kvalitních za studena lisovaných olivových olejů na trhu moc není. Já mám ozkoušenou značku Borges - Fruity. Nicméně, konečně se dostává do nabídek na českém trhu také avokádový a makadamiový olej, takže poměry můžete kusit použít způl na půl. Určitě se nic nestane, pokud použijete i kvalitní bio slunečnicový olej lisovaný za studena - opět doporučím půl na půl s olivovým olejem, může být až moc výrazný. Prozkoušejte si jednotlivé kombinace, druhy a odrůdy olejů. Baví mě pozorovat, jak to všechno může ovlivnit výslednou chuť.

Množství: cca 220 ml

Příprava: 5 min

Ingredience:

2 žloutky od šťastných slepiček

1 lžíce jablečného octa

1 lžíce tekutého medu

½ - 1 lžíce dijónské hořčice

½ lžičky kvalitní soli (himalájské, nerafinované mořské)

čerstvě namletý pepř

200 ml za studena lisovaného olivového oleje

Postup:

(Majonézu lze připravit v mixéru nebo ručním tyčovým mixérem s nástavcem metličky.)

  1. Vložte do mixéru/nádoby žloutky, jablečný ocet, med, hořčici, sůl, pepř a vše na pár sekund promixujte.

  2. Poté si nastavte chod mixéru na lehký střední stupeň a pomalu a postupně (nejlépe z nádoby se zobáčkem) přikapávejte za stálého mixování olivový olej dokud tam nenalijete celé množství. Celé to může trvat až 2 minuty. To stejné platí pro mixování ručním tyčovým mixérem - začněte po kapkách za stálého důkladného šlehání, poté přilijte tenkým pramínkem zbytek oleje.

  3. Jakmile dosáhnete konzistence majonézy, máte hotovo. Dochuťte solí, pepřem nebo jablečným octem dle vašich preferencí.

  4. Majonézu skladujte v lednici maximálně týden až deset dní.

M.


3 521 zobrazení4 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

4 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
rudolfovazuzana
Jan 01, 2022

Dobrý den, zkousela jsem 2x tu vaši, 1x od paleo snadné a ani jedna se nepovedla. Zkoušela jsem tyčový mixér, šlehač s metlou. Vajíčka a Citron pokojová teplota, to samé oleje. Oliv i avokádo. Uz 6bio vajíček v háji. Olej po slabém proužků. Tak já nevím... nemáte nějaký tip jak dal?😆


S pozdravem Zuzka

Like
Yummy Paleo
Yummy Paleo
Jan 01, 2022
Replying to

Dobrý den🤗 To, že se nepovedla, znamená, že neproběhla emulze? Tyčový mixér ve vysoké sklenici bývá naprostá jistota, ale taky se mixérem musí hýbat nahoru dolů.. Možná by pomohlo nějaké video, abyste viděla, jak na to ještě jinak, když máte ingredience v pokojové teplotě.. (i dijónská hořčice by určitě měla bylt v pokojové teplotě).. Jinak, pokud by byl v problém v tom, že je po umixování majonéza moc tekutá, tak se nebojte, v lednici po vychlazení získá teprve tu hutnější texturu..

Like

goszita
Dec 31, 2020

Dobry den. Chtela jsem koupit zmineny olivovy olej, ale uz bohuzel neni k dostani. Muzete prosim doprucit nejakou jinou znacku? Dekuji!

Like
Yummy Paleo
Yummy Paleo
Jan 01, 2022
Replying to

Dobrý den, ano můžu doporučit Lozano Červenka, odrůdu Arbequina.. je opravdu krásně jemný!

Like

Napiš mi svůj email a já ti pošlu vždy upozornění na nový příspěvek, rady, tipy, recepty a spoustu dalšího.

©YUMMY PALEO všechna práva vyhrazena. Vařeno, foceno a sepsáno s láskou♡ michaela@yummypaleo.cz

bottom of page