Říkala jsem si, že by bylo dobré tu pro vás mít i jakousi jemnější verzi majonézy než je tato Whole30 majonéza, která pro začátníky ve změně stravování nemusí být úplně tím nejchutnějším startem :) U domácí majonézy je velmi důležitý výběr oleje, ze které bude vyrobena. To je jeden ze zásadních bodů. Nicméně med v této majonéze případnou výraznou chuť olivového oleje lehce potlačí, takže se výsledné chuti nemusí bát ani začátečník ;)
Já upřednostňuju majonézu pouze z olivového oleje a o to je výběr těžší. V chuti jemných a zároveň kvalitních za studena lisovaných olivových olejů na trhu moc není. Já mám ozkoušenou značku Borges - Fruity. Nicméně, konečně se dostává do nabídek na českém trhu také avokádový a makadamiový olej, takže poměry můžete kusit použít způl na půl. Určitě se nic nestane, pokud použijete i kvalitní bio slunečnicový olej lisovaný za studena - opět doporučím půl na půl s olivovým olejem, může být až moc výrazný. Prozkoušejte si jednotlivé kombinace, druhy a odrůdy olejů. Baví mě pozorovat, jak to všechno může ovlivnit výslednou chuť.
Množství: cca 220 ml
Příprava: 5 min
Ingredience:
2 žloutky od šťastných slepiček
1 lžíce jablečného octa
1 lžíce tekutého medu
½ - 1 lžíce dijónské hořčice
½ lžičky kvalitní soli (himalájské, nerafinované mořské)
čerstvě namletý pepř
200 ml za studena lisovaného olivového oleje
Postup:
(Majonézu lze připravit v mixéru nebo ručním tyčovým mixérem s nástavcem metličky.)
Vložte do mixéru/nádoby žloutky, jablečný ocet, med, hořčici, sůl, pepř a vše na pár sekund promixujte.
Poté si nastavte chod mixéru na lehký střední stupeň a pomalu a postupně (nejlépe z nádoby se zobáčkem) přikapávejte za stálého mixování olivový olej dokud tam nenalijete celé množství. Celé to může trvat až 2 minuty. To stejné platí pro mixování ručním tyčovým mixérem - začněte po kapkách za stálého důkladného šlehání, poté přilijte tenkým pramínkem zbytek oleje.
Jakmile dosáhnete konzistence majonézy, máte hotovo. Dochuťte solí, pepřem nebo jablečným octem dle vašich preferencí.
Majonézu skladujte v lednici maximálně týden až deset dní.
Dobrý den, zkousela jsem 2x tu vaši, 1x od paleo snadné a ani jedna se nepovedla. Zkoušela jsem tyčový mixér, šlehač s metlou. Vajíčka a Citron pokojová teplota, to samé oleje. Oliv i avokádo. Uz 6bio vajíček v háji. Olej po slabém proužků. Tak já nevím... nemáte nějaký tip jak dal?😆
S pozdravem Zuzka
Dobry den. Chtela jsem koupit zmineny olivovy olej, ale uz bohuzel neni k dostani. Muzete prosim doprucit nejakou jinou znacku? Dekuji!