Pudink nebo rovnou pribiňák. Tenhle recept vás možná mile překvapí množstvím bílkovin, proto ho s radostí využijte i ke snídani. Recept se dá připravit kompletně bez mléčných výrobků, ale komu přeci jenom tolik nevadí, může si v závěru do pribiňáku přimíchat kvalitní bio tvaroh místo kokosového jogurtu. Servírujte s čerstvým ovocem, domácí granolou nebo nastrouhanou vysokoprocentní čokoládou.
Množství: 500 ml pudinku, 700 ml pribiňáku
Příprava: 25 min + chlazení cca 6 hod
Ingredience:
500 ml kokosového mléka Aroy-D nebo kokosového krému
2 šťastná vajíčka + 1 žloutek
2 lžíce kakaového prášku
2 lžičky medu – volitelně
1,5 lžičky kvalitní hovězí želatiny v prášku – značka Planet Paleo, Great Lakes nebo Vital Proteins
1 lžička vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový lusk)
špetka mořské soli
Na dokončení pribiňáku:
+ 200 ml bio tvarohu nebo kokosového jogurtu (např. mého oblíbeného Wild & Coco)
Postup:
Připravte si malý hrnec, do kterého vlijte kokosové mléko, přidejte vidličkou vyšlehaná vajíčka, kakao, med, vanilku, sůl a želatinu v prášku. Vše promíchejte metličkou a za stálého míchání prohřívejte na mírném až středním plameni zhruba 20 min.
Po této době by směs měla dosáhnout zhruba 75°C. Pokud máte doma cukrářský teploměr, určitě si teplotu kontrolujte. Směs by určitě neměla vařit. Pozor na to.
Směs vám během této doby lehce zhoustne. Ale určitě se neděste, nebude mít hned konzistenci pudinku, jako jste zvyklí z kupovaného práškového.
Přelijte si pudink do mísy (případně rovnou servírovacích mističek) a nechte vychladnout na lince. Poté přikryjte víčkem nebo voskovým ubrouskem a dejte vychladit do lednice alespoň na 6 hodin.
Pokud jste si pudink nalili rovnou do servírovacích mističek, můžete servírovat.
V opačném případě si můžete pudink z velké mísy přendat pomocí lžíce do hluboké misky a vyšlehat ho ještě balónovým nástavcem. A servírovat až teď.
Dozdobte si čerstvým ovocem a nastrouhanou čokoládou.
Připravte si domácí pribiňák. Vychladlý pudink prošlehejte balónovým nástavcem společně s 200 ml kokosového jogurtu nebo tvarohem (pokud vám nevadí mléčné). A servírujte.
Skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě max. 4 dny.
TIP 1: Kdo doma vlastní Thermomix jako já, může se držet následujícího postupu: Vložte do nádoby Thermomixu šlehací metličku a přidejte dovnitř všechny ingredience na pudink. Nastavte na časovači 8 minut, teplotu na 75 - 80 °C, rychlost na 3. Jakmile bude hotovo, pokračujte bodem 4. Já si Thermomixem usnadňuju spoustu práce. A jak vidíte, zabere to i o dost méně času a práce.
Míšo, mám vaší kuchařku a je skvělá!! Jsem moc nadšená! :) Mám otázku k pudinku a pribiňáku - mohou jej batolata v 17ti měsících nebo raději ne? Nejsem si jistá kvůli kakau a vejci (zda je provařené). Děkuji!