Pečené kuřátko, které se peče trochu rychleji a servíruje snadněji. Proto mu říkám také "za pět dvanáct", protože na něho budete potřebovat jenom hodinku v troubě a porcovat ho můžete rovnou na stole před návštěvou bez zbytečných obav, že vám to s nůžkami moc nepůjde.. Říká se mu také kuřecí motýle, kuře naplacato. No a teď s přicházejícím jarem mu společně dodáme šťavnatý ráz díky citrónu a pažitce. Bude vám moc chutnat, jsem si jistá! V závěru navíc najdete podrobný fotopostup.
Množství: 4-6 porcí
Příprava: 10 min
Pečení: 55 min
Ingredience:
1 celé kuře od farmáře
1 lžička kvalitní soli - např. himalájské
1/2 lžičky čerstvě namletého pepře
1 lžička sladké papriky
1/4 lžičky kajenského pepře
1 lžička sušeného česneku
1 lžička sušeného oregána
Citrónovo-pažitkové máslo
2 lžíce ghí nebo másla v pokojové teplotě
kůra z 1 bio citrónu
2 lžíce šťávy z bio citrónu
2 lžíce jemně nasekané pažitky
Postup:
Předehřejte si troubu na 210 - 220°C.
Opláchněte celé kuře a vysušte papírovou utěrkou. Otočte si kuře prsy dospodu a ostrým nožem nebo nůžkami ho uprostřed podélně nařízněte přes páteř. Poté rukama kuře rozevřete. Následně ho otočte prsy nahoru a stlačte, ať se hezky rozprostře a rozevře. (Viz postupové fotky níže.)
V malé mističce si smíchejte všechno koření a kuře s ním celé posypte. Položte kuře na pečícím papírem vyložený plech prsy nahoru. Vložte plech do trouby a pečte zhruba 40 minut. (Nebo dokud na teploměru na maso nevyskočí teplota na 65°C).
Mezitím si v další mističce smíchejte dohromady ghí, citrónovou šťávu, kůru a pažitku.
Po 40 minutách kuře vytáhněte a potřete ho připraveným citrónovo-pažitkovým máslem. Vraťte ho na 5 minut zpátky do trouby. Poté kuře lehce nadzvedněte a lžící naberte máslo na plechu a kuře jím celé potřete. Vraťte zpátky do trouby na dalších 5-10 minut (dokud nezískáte křupavou kůži nebo dokud nebude teplota masa na teploměru 74°C).
Hotové kuřátko vyndejte z trouby a zasypte ještě trochou čerstvé pažitky. Přendejte ho na servírovací talíř a naporcujte slavnostně až na stole. Servírujte s čerstvým listovým salátem, pečenou zeleninou nebo vařenými bramborami s pažitkou a máslem (pro ostatní).
TIP: Při servírování odstřihněte nůžkami křidýlka, stehýnka a prsa nakrájejte pomocí ostrého nože na tenké plátky. Citrónovo-pažitkové máslo použijte klidně na pečená křídla, paličky nebo stehýnka
Comments