top of page

CITRÓNOVÉ TURBO KUŘE

Pečené kuřátko, které se peče trochu rychleji a servíruje snadněji. Proto mu říkám také "za pět dvanáct", protože na něho budete potřebovat jenom hodinku v troubě a porcovat ho můžete rovnou na stole před návštěvou bez zbytečných obav, že vám to s nůžkami moc nepůjde.. Říká se mu také kuřecí motýle, kuře naplacato. No a teď s přicházejícím jarem mu společně dodáme šťavnatý ráz díky citrónu a pažitce. Bude vám moc chutnat, jsem si jistá! V závěru navíc najdete podrobný fotopostup. 

Množství: 4-6 porcí

Příprava: 10 min

Pečení: 55 min

Ingredience:

1 celé kuře od farmáře

1 lžička kvalitní soli - např. himalájské

1/2 lžičky čerstvě namletého pepře

1 lžička sladké papriky

1/4 lžičky kajenského pepře

1 lžička sušeného česneku

1 lžička sušeného oregána


Citrónovo-pažitkové máslo

2 lžíce ghí nebo másla v pokojové teplotě

kůra z 1 bio citrónu

2 lžíce šťávy z bio citrónu

2 lžíce jemně nasekané pažitky

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 210 - 220°C.

  2. Opláchněte celé kuře a vysušte papírovou utěrkou. Otočte si kuře prsy dospodu a ostrým nožem nebo nůžkami ho uprostřed podélně nařízněte přes páteř. Poté rukama kuře rozevřete. Následně ho otočte prsy nahoru a stlačte, ať se hezky rozprostře a rozevře. (Viz postupové fotky níže.)

  3. V malé mističce si smíchejte všechno koření a kuře s ním celé posypte. Položte kuře na pečícím papírem vyložený plech prsy nahoru. Vložte plech do trouby a pečte zhruba 40 minut. (Nebo dokud na teploměru na maso nevyskočí teplota na 65°C).

  4. Mezitím si v další mističce smíchejte dohromady ghí, citrónovou šťávu, kůru a pažitku.

  5. Po 40 minutách kuře vytáhněte a potřete ho připraveným citrónovo-pažitkovým máslem. Vraťte ho na 5 minut zpátky do trouby. Poté kuře lehce nadzvedněte a lžící naberte máslo na plechu a kuře jím celé potřete. Vraťte zpátky do trouby na dalších 5-10 minut (dokud nezískáte křupavou kůži nebo dokud nebude teplota masa na teploměru 74°C).

  6. Hotové kuřátko vyndejte z trouby a zasypte ještě trochou čerstvé pažitky. Přendejte ho na servírovací talíř a naporcujte slavnostně až na stole. Servírujte s čerstvým listovým salátem, pečenou zeleninou nebo vařenými bramborami s pažitkou a máslem (pro ostatní).

TIP: Při servírování odstřihněte nůžkami křidýlka, stehýnka a prsa nakrájejte pomocí ostrého nože na tenké plátky. Citrónovo-pažitkové máslo použijte klidně na pečená křídla, paličky nebo stehýnka

M.


5 148 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page