Banánový chlebík. Americká klasika. Myslím, že jsem ten klasický opravdový nikdy nejedla, ale banány nám doma dozrají hodně často a tohle je vážně příjemná věc, kam s nimi. Recept je samozřejmě bez lepku, není už ničím dalším doslazován (ani medem, opravdu není potřeba). Jediným překvapením může být použití kakaového másla, ale dejte mu šanci ;) Už nebudete chtít jiný!
Množství: 1 chlebová forma 22x12x7 cm
Příprava: 10 min
Pečení: 50-60 min
Ingredience:
4 hodně zralé banány
4 šťastná vajíčka
100g kakaového másla
1 hrnek mandlové mouky
(nebo cca 100 g blanšírovaných mandlí rozemlet na mouku)
1 hrnek strouhaného kokosu
(nejlépe bio od CountryLife, dejte pozor ať není sušený)
50 g nalámané vysokoprocentní čokolády (90-100%)
1 lžička skořice
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
Postup:
Předehřejte si troubu na 180°C a vyložte si formu na chlebík zmačkaným pečícím papírem. (Papír jednoduše zmuchlejte v ruce a znovu rozložte, lépe se s ním pak pracuje v záhybech ;)
Ve vodní lázni si nechejte rozpouštět kakaové máslo. A mezitím si rozdělte žloutky od bílků a oloupejte banány.
Do mísy vložte pokrájené banány, žloutky, rozehřáté kakaové máslo (ale pozor na teplotu, ať není horké), skořici a promixujte ručním tyčovým mixérem, dokud se všechny ingredience napropojí a banány nerozšlehají na kaši.
Strouhaný kokos si v mixéru rozdrťte na mouku. Spolu s mandlovou moukou ji pak přisypte do připravené banánové směsi. Vše promíchejte a až poté přimíchejte nalámanou čokoládu.
Posledním krokem jsou bílky, které si vyšlehejte se špetkou soli do sněhu. Jakmile bude sníh hotový, přimíchejte do banánového těsta jedlou sodu a ihned přimíchejte 1/3 bílků. Pořádně vše propracujte. Nyní přidejte zbylý sníh a ten už jen lehce zapracujte. Těsto vylijte do formy s pečícím papírem.
Pečte cca 50-60 minut v předem vyhřáté troubě na 180°C.
Po vyndání z trouby vyndejte za kraje pečícího papíru chlebík z formy a nechte vychladnout na mřížce. Jakmile bude vychlazený, přendejte ho do lednice. A servírujte až po zchlazení v lednici :)) Mně takto totiž chutná úplně ze všeho nejvíce. Chlebík chladem změní texturu díky kakaovému máslu. Sami si můžete porovnat ;)
TIP: Můžete si chlebík před pečením ještě dozdobit navrchu dalším banánem (pokrájeným na plátky) nebo další čokoládou.
Dejte vědět, jestli u vás zabodoval,
Comentários