"WE ARE WHATEVER WE EAT HAS EATEN"
Ahoj,
díky, že jsi právě teď na mém blogu!
Jmenuju se Michaela Luňáčková a celé Yummy Paleo odstartovalo v lednu roku 2016.
Dnes se těším ze zdravé a hydratované pokožky v obličeji a na rukou. Jím bohatá jídla třikrát denně a nemusím myslet na svačinky, protože mě nehoní mlsná. S chutí si kousnu do jablka nebo meruňky, aniž by mi otekl jazyk a dásna.
Nebolí mě břicho a nemám problém s trávením. Energie přes den je stabilní a nekolísá, proto mi už dávno nic neříkají poobědové útlumy. Na můj ženský cyklus je spolehnutí a tato hormonální stabilita mi umožňuje být vyrovnanější, veselejší, ve větší síle a energii a to při jakékoliv činnosti s dětmi.
Ještě v roce 2015 tomu tak ale nebylo.
Moc dobře si pamatuju na probrečená rána před zrcadlem se zarudlou a bolavou kůži v okolí rtů a v obličeji. Jenom marně jsem sháněla make-up, který by zarudnutí a svědění ještě nezhoršil.
Pamatuju si na ekzémy na rukou, které mě trápily dlouhých šest let už od posledního ročníku gymnázia.
Taky na svědění a otoky jazyka a úst po jídle či alkoholu. Hlavně ale na tu bezmoc, že jsem dopředu nikdy netušila, co přesně mi ty otoky způsobí.
Taky si pamatuju na nutkavou potřebu si zavřít na chvíli oči a odpočinout si pár minut po obědě. Návrat energie jsem cítila až s odpolední kávou, ale bystrost myšlení a maximální soustředěnost se už do večera vytratila.
První zlom v mém myšlení nastal v čekárně u doktora, kdy jsem měla dostat zase další (asi už desátou) mastičku na obličej, u které jsem jasně věděla, že mi pomůže zase jenom na pár dní, ale problém nevyřeší.
V ordinaci na alergologii mi v tu stejnou dobu jenom stroze sdělili, že mě čeká v následujících třech letech vakcinace, aby se mi spektrum alergií nešířilo dál. Nedokázala jsem se zbavit svých myšlenek – “A to je všechno? To mi má něco trvale vyřešit nebo jenom problém maskovat? Znamená to, že si už opravdu nikdy nekousnu do jablka či švestky?”
Tušila jsem, že je čas se vydat jiným směrem, ale ještě jsem netušila, kde začít hledat informace.
Můj vnitřní pocit ale zněl jasně, musí být nějaká paralela mezi tím, co jím a jak vypadá má kůže. Proto jsem se rozhodla hledat informace o vztahu mezi střevy a zdravou pokožkou.
V tu stejnou dobu si ke mně našla cestu kniha Jídlo na prvním místě, která mluví o krátkodobém nutričním restartu Whole30. A právě tenhle nutriční restart (kde se krátkodobě a vědomě vyřazují obiloviny, mléčné výrobky, luštěniny a všechen cukr i alkohol) u mě zahájil proces hojení střev. A díky tomu se mi poprvé v životě začala hojit “sama od sebe (rozuměj bez použití mastiček) a uzdravovat kůže.
Po prvních třech týdnech programu byl pryč ekzém na rukou a velmi výrazně ustoupila vyrážka v obličeji. Ta se zcela zahojila po pouhých 4 týdnech pravidelného a opravdu velmi kvalitního jídla, které jsem si připravovala a vařila.
Nebylo to nic složitého – jedla jsem plno čerstvé či jakkoliv upravené zeleniny, k tomu dlaň kvalitních (ideálně v bio kvalitě) živočišných bílkovin a vše doplnila kvalitním tukem (jako hlavní zdroj energie v tomto stravování. Občas přidala k jídlu ovoce, když byla chuť.
No a jak už asi tušíš, u tohoto stylu stravování jsem už zůstala dodnes. Pochopila jsem díky své vlastní zkušenosti, jak velká propojenost mezi tím, co a z jak kvalitních zdrojů jíme, má vliv na naše celkové zdraví a imunitní systém.
Přimělo mě to se podílet o svou zkušenost a hlavně o tvorbu opravdu chutných receptů. A tak vzniklo celé Yummy Paleo, jako platforma, kde se už přes osm let můžu dělit se světem o zásadní informace, recepty a poznatky z oblasti paleo stravování.
Mým cílem tady je sdílet s Tebou recepty ze skvělých surovin plných kvalitní zeleniny, ovoce, bio masa a zdravých tuků. Chci Ti ukázat, že to jde i bez mouky, mléka, cukru, luštěnin i pseudoobilovin. Jednoduše, máš možnost se mnou odlehčit svému jídelníčku a změnit celkový pohled na původ potravin...
Mým heslem, ve kterém se dennodenně utvrzuji, je totiž:
"We are whatever we eat has eaten".
Jelikož jsem také hrdá máma tří holčiček, tak je zajištěno, že jsou všechny recepty jednoduše vhodné pro celou rodinu. Doufám, že tu najdeš inspiraci a budeš se rád/a vracet :)
Mé nabyté zkušenosti i zkušenosti mých přátel mě přiměly sepsat v roce 2021 knihu Na celý život, ve které Tě čeká více jak sto chutných receptů přirozeně bez obilovin, mléčných výrobků a cukru. To proto, bych Ti tu Tvoji cestu za zdravím usnadnila a především zpestřila po chuťové stránce.
Kniha v sobě ale ukrývá spoustu tipů a především důležitých informací ohledně lepku, mléčných výrobcích a cukru – abys všem těmto dnešním strašákům dokázal/la porozumět do hloubky.
Protože až v momentě, kdy porozumíš souvislostem, se můžeš vydat na svou vlastní vědomou cestu za zdravím – ideálně na celý život.
Závěrem už jenom dodám, jestli něco dle mých receptů uvaříš, tak mi to dej určitě vědět (napiš mi komentář zde na blogu, označ mě na FB, na Instagramu, napiš mi email) ;) Nic mi neudělá větší radost, než to, že mi dáš vědět, že chutná i tobě ♥
Michaela